Săptămâna webinarelor la Institutul Francez

Sala de cinema şi spectacole Elvire Popesco şi Atriumul Institutului Francez de pe bulevardul Dacia au rămas închise în ultimele două luni, dar zecile de webinare şi alte evenimente online organizate de Institut au atras mii de participanţi. „Seminariile pe web” sunt lipsite de contactul direct dintre participanţi şi public, dar experienţa din ultimele două luni a arătat că există şi anumite avantaje – numărul foarte mare de participanţi (la unele evenimente peste 1500), vizibilitatea internaţională, posibilitatea de a asista de oriunde ne aflăm fără să ne deplasăm şi, nu în ultimul rând, în mod paradoxal pentru cei care concep Internetul ca pe ceva efemer, durabilitatea (înregistrarea facilă face webinarele disponibile pentru mai mult timp pe reţelele de socializare ale Institutului).
Datorită succesului acestui format, Institutul Francez îşi continuă seria de webinare, cel puţin până la reînceperea programului normal cu publicul.
Iată o listă cu ce puteţi urmări în următoarele zile.

Pe 25 mai va avea loc webinarul „Rescrierea creativă a unei piese de teatru în ora de franceză”, creat pentru profesorii români la iniţiativa asociaţiei „10 sur 10” şi preluat de Institutul Francez şi de Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni.
Pe 27 mai, via Zoom, va avea loc webinarul „Trecut, prezent și viitor: conviețuirea orașului cu virusul” care face parte din seria întâlnirilor franco-române pe tema „Orașe Durabile”, organizate de Institutul Francez din România și Ambasada Franței. Ce modele ne putem imagina pentru a reduce vulnerabilitatea oraşelor și a preveni riscul de epidemii? Cum putem învăța din trecut și prezent pentru a face lumea urbană mai rezistentă și mai polivalentă? Este promovarea unui oraș local mai autonom o soluție fezabilă și eficientă? Nu există oare riscul de a crea noi citadele? Pentru a răspunde la aceste întrebări şi cu scopul de a concepe și de a promova idei și proiecte de referință implementate în Franța și în România, organizatorii îi invită pe cei interesați de viitorul orașelor noastre: în primul rând profesioniștii din domeniul urbanismului, aleșii locali și studenții. Webinarul est organizat în parteneriat cu asociația de dezvoltare urbană MKBT: Make Better.
Institutul Francez este implicat direct şi în două dintre cele cinci dezbateri EUNIC Mixers « Culture cannot be stopped ». Pe 28 mai Isabelle Lévy, directoarea Oficiului Forţei de Muncă în Domeniul Spectacolelor şi a Direcției Generale Creație Artistică, este invitată la EUNIC MIXERS #4 – « Empowering and protecting artists ». Pe 14 mai, în cadrul EUNIC MIXERS #2 « Nouvelles pratiques artistiques lors de l’épisode Covid », a fost invitat Julien Dallière, artist independent care a participat la Sezonul Franţa-România în 2019, care lucrează îndeaproape cu scena culturală şi artistică din Cluj-Napoca şi îşi prezintă spectacolele la Bucureşti.
Un alt webinar despre dilemele etice în utilizarea inteligenței artificiale în lupta împotriva Covid-19 va fi organizat la începutul lunii iunie. Tema inteligenţei artificiale a fost deja dezbătută la sfârşit de aprilie în cadrul webinarului „Inteligenţa artificială: provocări privind proprietatea intelectuală”, animat de avocata Delia Belciu şi a provocat un mare interes.

*
Pentru a aminti doar câteva dintre webinarele de succes care au avut loc în ultima lună, le putem menţiona pe cele organizate de departamentul educaţional al IFR împreună cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF-CREFECO) : « Enseigner la Francophonie aujourd’hui, réussir votre transition vers un enseignement à distance » (1031 de înscrişi, dintre care 561 de români) şi « Evaluer les apprentissages à distance » (1545 de înscrişi, dintre care 883 de români).
Pe 4 mai, Hélène Roos, directoarea Institutului Francez din România, şi Joachim Umlauf, directorul Goethe Institut din Bucureşti, au lansat şi seria de dezbateri Insula 42 „Incubator European” cu o discuţie despre domeniile cele mai afectate de criza Covid-19 şi despre măsurile luate de Franţa şi Germania în domeniul cultural.
Puteţi găsi toate informaţiile despre webinarele organizate de Institutul Francez pe paginile sale de Internet şi Facebook.
Bucureşti, 21 mai 2020