Revista presei internaţionale – 22 mai

Noi bilanţuri, măsuri şi evoluţii în pandemia de Covid-19 sunt prezentate de presa internaţională. Planeta a depăşit pargul de cinci milioane de cazuri de coronavirus, situaţia contrastând între China, care se pregăteşte să declare victorie, Europa, care se redeschide treptat, şi continentul american, unde bilanţul creşte, notează Liberation şi Nouvel Observateur. Nu este momentul unei totale relaxări, avertizează Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor, dată fiind perspectiva unui al doilea val de infectări, consemnează EUObserver. În China, într-un moment în care guvernul încearcă să stimuleze activitatea economică, Beijingul pune în scenă cea mai importantă reuniune politică a anului, în pofida temerilor de un al doilea val de infectări şi de apariţia a zeci de cazuri noi de coronavirus în jurul unui oraş din nord-estul Chinei, scrie The Wall Street Journal. Ziarul economic american relatează şi despre faptul că Organizaţia Mondială a Sănătăţii are cu 1,3 miliarde de dolari mai puţin decât ar avea nevoie în acest an pentru combaterea pandemiei şi caută noi donatori pentru a acoperi o posibilă retragere a finanţării SUA.
Noi înregistrări la ajutoarele de şomaj în SUA aduc totalul solicitanţilor rămaşi fără loc de muncă, în ultimele nouă săptămâni, la peste 38 de milioane, titrează The New York Times. Criza economică provocată de coronavirus pare să proiecteze o înfrângere istorică pentru preşedintele Trump la alegerile din noiembrie, estimează Oxford Economics, citat de Washington Times. Datele sugerează că numai un miracol economic ar putea înclina balanţa electorală în favoarea lui Trump, scrie ziarul american. La rândul său, UE se confruntă cu o contracţie-record a economiei, de 7,75% anul acesta, conform estimărilor oficiale publicate de Washington Post. Totuşi, la fix a venit iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a cancelarului german Angela Merkel pentru scoaterea la liman a proiectului european, în centrul propunerii anunţate aflându-se un nou mecanism financiar, prin care toate cele 27 de state UE vor garanta reciproc obligaţiuni totalizând 550 miliarde de dolari, bani ce vor fi acordaţi sub formă de subvenţie, nu de împrumut, precizează The Washington Post. În context, administraţia de la Casa Albă oscilează între indiferenţă şi ostilitate faţă de UE, în ciuda interesului puternic pe care-l au SUA pentru o Europă stabilă şi prosperă, iar Macron şi Merkel au acceptat faptul că Europa este acum pe cont propriu, cum n-a mai fost niciodată în perioada postbelică, şi că ea trebuie să acţioneze în consecinţă, concluzionează ziarul american.
În ceea ce priveşte impactul global al pandemiei, ONU atenţionează că efectele acesteia asupra educaţiei, sănătăţii şi condiţiilor de viaţă vor determina scăderea indicelui care măsoară progresul ţărilor, informează El Pais, citând avertismentul emis de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Criza prin care trece acum planeta este diferită de toate celelalte, subliniază El Pais, pentru că pandemia de Covid-19 are un impact deplin şi simultan asupra tuturor elementelor existenţei şi va aduce un regres semnificativ, precizează El Pais şi aminteşte că jumătate din planetă nu are acces la Internet şi există trei miliarde de oameni care nu au o sursă de apă acasă.
Covid-19 încinge competiţia dintre marile puteri. Statele Unite şi-au anunţat intenţia de a se retrage din tratatul Cer Deschis, care cuprinde 35 de naţiuni, afirmând că Rusia a încălcat în mod repetat condiţiile pactului, anunţă US News. La rândul său, Rusia a avertizat asupra consecinţelor pentru stabilitatea în regiune şi nu numai, după ce un înalt diplomat al Statelor Unite a vorbit despre posibila redesfăşurare a armelor nucleare din Germania în Polonia, relatează China Daily. De asemenea, Ministerul rus de Externe a declarat că retorica americană a fost un factor al agravării relaţiilor dintre Rusia şi NATO, adaugă China Daily.
Pe de altă parte, pe măsură ce retorica dintre SUA şi China devine mai dură, apar noi riscuri, bătălia privind responsabilitatea pentru răspândirea coronavirusului extinzându-se în noi zone, cum ar fi Taiwanul, atenţionează The Washington Post. China susţine că SUA au atacat grav politica unei singure Chine şi ameninţă cu contramăsuri, după ce secretarul de stat Mike Pompeo a calificat conducerea taiwaneză drept o sursă de inspiraţie pentru regiune şi pentru lume, adaugă Newsweek. În plus, propusa vânzare de arme americane, în valoare de 180 de milioane de dolari, Taiwanului, poate ameninţa pacea regională, crede Beijingul, citat de Newsweek.
Despre o nouă realizare ştiinţifică vorbeşte ABC News. La imensul telescop VLT, din Deșertul Atacama din Chile, operat de Observatorul European de Sud (ESO), cercetătorii internaţionali au obţinut imagini ale unei aglomerări dense de praf şi gaze, de forma unui disc, care înconjoară o stea aflată la aproximativ 500 de ani lumină de Terra, ei afirmând că am putea asista la naşterea unei noi planete.

(Cristina Zaharia – RADOR)