După primul semestru al anului va fi prezentat raportul privind situația economică și bugetară

Pensiile din sistemul public vor crește de la 1 septembrie, dar procentul de majorare va depinde de starea economiei – a declarat premierul Ludovic Orban, aseară, într-un interviu la România TV. Şeful guvernului a amintit că economia țării noastre a suferit din cauza situației create de coronavirus și a adăuga că, potrivit legii, după primul semestru al anului va fi prezentat raportul privind situația economică și bugetară. Abia atunci se vor putea face prognoze de evoluție – a mai precizat Ludovic Orban.
Ludovic Orban: Vom face prognozele de evoluție a economiei româneşti. De asemenea, vom vedea și prognozele Comisiei Europene, care sunt făcute de instituții internaționale, și, la baza deciziei pe care o vom lua, va sta realitatea economică și capacitate efectivă de a susține plata pensiilor. Repet, pensiile vor crește, dar vor crește cu atât cu cât permite economia; cu cât economia merge mai bine, cu atât pensiile vor putea crește cu un procent mai mare.
Realizator: Legat de dublarea alocațiilor pentru copii, Ludovic Orban arătat că a fost o decizie populistă a Parlamentului, care nu este sustenabilă și nu are fundament economic. El a afirmat că guvernul va încerca să mărească alocația pentru copii cu cât vor permite situația bugetară și mai ales prognozele economice. În privința pensiilor speciale, premierul Ludovic Orban a precizat că, după consultarea motivației Curții Constituționale, se va face o modificare a legislației care să țină cont de decizia magistraților, dar să și readucă aceste pensii la un nivel cât mai apropiat de principiul contributivității. Ludovic Orban consideră că judecătorii CCR ar fi trebuit să se recuze în acest caz, întrucât doi dintre cei care au decis neconstituționalitatea abrogării pensiilor speciale au, de fapt, două astfel de beneficii. În interviul televizat, șeful guvernului s-a referit și la viitoarele alegeri; cele locale ar putea fi organizate la sfârșitul lunii septembrie, iar cele parlamentare, pe 6 decembrie, în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus. Evaluările specialiștilor arată că, cel mai probabil, în iulie – august vom avea o reducere foarte mare a numărului de cazuri, dacă se respectă regulile. Estimările privind valul al doilea sunt pentru 15 octombrie – 1 noiembrie – a mai precizat Ludovic Orban./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 mai