2020. május 25

Koronavírus Romániában: továbbra is kétszáz fölött van az új fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 213 új koronavírusos esetet jegyeztek Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 18 283-ra emelkedett – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A halálos áldozatok száma 1 193, a gyógyultaké 11 630, így az aktív fertőzöttek száma 5 460-ra csökkent a vasárnapi 5 492-höz képest. Jelenleg 177 beteget ápolnak intenzív osztályon. Eddig 377 191 tesztet végeztek az országban. Románia területén jelen pillanatban 6 001 személy van hatósági karanténban, 67 595-en pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt  – közölte még a GCS. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

Közzétette a tanügyminisztérium az idei érettségi menetrendjét

Megjelent az idei érettségi vizsga menetrendjét szabályozó tanügyminisztériumi rendelet. A Hivatalos Közlönyben a dokumentumot még nem közölték.  E szerint június 3–10. között zajlik a beiratkozás a megmérettetésre. Június 11–17. között ismerik el a diákok nyelvi és digitális kompetenciáit az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ által kidolgozott módszertan szerint (szóbeli érettségi helyett). Június 22-én román nyelv és irodalomból, a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok 23-án anyanyelvből, 24-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 25-én pedig a választható tantárgyból írnak a végzősök érettségi dolgozatot.  Az eredményeket június 30-án 12 óráig teszik közzé, fellebbezésekre ugyanaznap 16 és 20 óra között lesz lehetőség, valamint másnap, július elsején 8 és 12 óra között. A megfellebbezett dolgozatokat elseje és 4-e között javítják újra, a végleges eredményeket július 5-én teszik közzé. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

Egyszerű indítványt nyújtott be az ellenzék a tanügyminiszter ellen

Monica Anisie oktatásügyi miniszter leváltását kezdeményezték az ellenzéki pártok képviselőházban, ahol hétfőn délután vitatják meg a tárcavezető ellen benyújtott egyszerű indítványt, a végszavazást pedig szerdán tartják róla. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Pro Románia 93 törvényhozója által aláírt egyszerű indítvány címe Lépésről lépésre az oktatás csődjéig – A PNL megteremtette a képzetlen Romániát, és a koronavírus-járvány miatt előállt helyzet kezelését veti a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) soraiból kinevezett Anisiére. A kezdeményezők szerint a miniszter képtelen jövőképet és stratégiát felmutatni a klasszikus iskolai tanítás március 11-i felfüggesztése óta az internetes távoktatásra áttért tanügyben, ezért pedagógusok, diákok, szülők, hozzátartók és a kisegítő személyzet „hónapok óta rettegésben és bizonytalanságban él”. Az ellenzék szerint „az utóbbi 30 évben nem tapasztalt káoszt” okozott a tanügyben a miniszter. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

Július elején indítja újra menetrendszerinti járatait a Blue Air

Július elején indítja újra fokozatosan menetrendszerinti járatait a Blue Air diszkont légi társaság, amely a második legnagyobb piaci szereplő a romániai piacon. A vállalat hétfői közlése szerint figyelembe veszik a hatósági rendelkezéseket, a járatok száma kezdetben korlátozott lesz. Emlékeztettek, hogy a Blue Air jelenleg Dublinba működtet járatot kérésre, emellett chartereket is indít, amennyiben van erre igény. Közölték, hogy amennyiben feloldják a hatósági korlátozásokat, a Blue Air először Belgiumba, Dániába, Finnországba, Franciaországba, Németországba, Írországba, Izraelbe, Olaszországba, Nagy Britanniába, Norvégiába, Spanyolországba és Svédországba indít gépeket. Emellett Olaszországban és Ciprusban belföldi járatokat is indítanak. A Blue Air Románia második legnagyobb légitársasága, 2018-ban 5 millió utast szállított. Első helyen a Wizz Air áll 8,3 millió utassal, harmadik az állami Tarom, amely 2,7 millió utast szolgált ki. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.25)