Alimente care dăunează creierului

Persoanele care doresc să-şi păstreze creierul activ, precum şi să prevină demenţa precoce, este important nu doar să facă efort constant, ci şi să se hrănească în mod corect. Există multe alimente al căror consum în mod regulat împiedică acest lucru şi pe care specialiştii ne recomandă să le evităm.
Grăsimi vegetale – Prăjelile în ulei de floarea soarelui sau de rapiţă nu sunt mai sănătoase decât cele la care se foloseşte untul. Un studiu din 2017 a confirmat o legătură directă între consumul regulat de grăsimi cu conţinut ridicat de acizi graşi omega-6 (floarea-soarelui sau ulei de rapiţă) şi un risc crescut de a dezvolta deficienţe de memorie şi boala Alzheimer. La salate este recomandat uleiul de măsline, iar pentru prăjire, grăsimile animale.
Tonul – este „campion” printre alimentele care conţin mercur. Acest element se poate acumula în corp, iar dozele crescute sunt periculoase pentru sănătatea creierului. Cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud (SUA) au descoperit că persoanele cu un nivel ridicat de mercur în sânge au o funcţie cognitivă cu 5% mai mică în creier.
Mâncarea foarte prăjită – În primul rând, uleiul de floarea soarelui, de rapiţă sau de nucă de cocos sunt cel mai probabil utilizate la prăjire. Şi în al doilea rând, astfel de alimente grase duc la dezvoltarea proceselor inflamatorii în creier. Pentru a le evita, mâncarea trebuie preparată la aburi, pe grătar, în cuptor.
Consumul regulat de băuturi carbogazoase dulci, sucuri îndulcite şi chiar ceai cu zahăr pot creşte pe moment energia şi activitatea creierului, însă trebuie „plătit” preţul unui risc crescut de procese inflamatorii. La rândul lor, acestea conduc la reducerea funcţiei cognitive şi chiar la apariţia demenţei. Ceaiul și cafeaua pot fi consumate şi fără zahăr.
Alcool – Potrivit cercetătorilor, nu există o doză de alcool absolut sigură pentru sănătate. Chiar şi un pahar de vin roșu pe săptămână poate fi dăunător. Şi, desigur, alcoolul nu trebuie consumat în doze mari: este periculos pentru structura creierului şi poate perturba funcţionarea acestuia, câteodată ireversibil./ddaniela

(www.dariknews.bg – 26 mai)