Agricultorii afectați de fenomene meteorologice nefavorabile vor putea fi despăgubiți

Agricultorii afectați de fenomene meteorologice nefavorabile vor putea fi despăgubiți în baza unei scheme de ajutor de stat adoptată astăzi de Camera Deputaților în calitate de for decizional. Astfel, producătorii ale căror culturi vor fi afectate în proporție de peste 30% de secetă, inundații și temperaturi excesiv de scăzute vor primi daune de maximum 70% din cheltuielile efectuate. Agricultorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a solicita pentru 18 luni suspendarea ratelor la creditele de finanțare. Liberalii spun că documentul încalcă prevederi din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.
Deputatul Tinel Gheorghe: Din motive populiste, electorale, aveți impresia că această acțiune de acordare a despăgubirilor din calamități va fi cuantificată exclusiv în rândul PNL, ceea ce e corect până la urmă, că facem acest lucru pe care dvs nu aţi putut să-l faceţi măcar la nivel de reglementare în anii anteriori, când aveaţi posibilitatea. Aţi plecat de la guvernare şi sunteţi în opoziţie şi sunteţi în goană după voturi. Nu contează cum e legea, nu contează dacă încalcă Tratatul de aderare, dacă e benefică sau nu, lege să fie, să ne aducă voturi.
Realizator: Socia-democrații spun însă că se vor trimite notificări la Comisia Europeană, iar producătorii agricoli aveau nevoie de ajutor întrucât guvernul nu a prevăzut măsuri de sprijin pentru ei:
deputatul Valeriu Steriu: Avem nevoie de bani pentru fermieri. Colegii au spus: această schemă se va notifica la Comisia Europeană și, da, vom respecta tratatul, pentru că vom merge la Comisia Europeană și vom negocia. Recoltele compromise din acest an înseamnă reducerea efectivelor de animale, înseamnă furaje mai scumpe, în final înseamnă pâinea românilor mult mai scumpă.
Realizator: Şi presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a criticat astăzi guvernul liberal, pentru că, spune el, deși a împrumutat 14 miliarde de euro în șase luni, nu a dat nici măcar un euro fermierilor, pentru terenurile agricole compromise de secetă./amirea #HUN/sdm2

RRA – 27 mai