OMS lansează alarma: America Latină este noul epicentru al pandemiei de coronavirus, iar SUA depășesc 100.000 de morți

La nivel mondial, decesele cauzate de coronavirus au depășit 350.000 (350.423), conform datelor universității americane Johns Hopkins. Totalul cazurilor este de aproape 5,6 milioane (5.588.400). Cele mai afectate trei țări sunt Statele Unite, Regatul Unit cu 37.130 și Italia cu 32.955. Statele Unite depășesc 100.000 de decese cauzate de coronavirus, potrivit cotidianului „New York Times”. Acesta este cel mai mare număr de decese din lume cauzate de virus. Numărul de decese este cel mai mare din lume și depășește numărul soldaților americani uciși în toate conflictele duse de SUA de la Războiul din Coreea până în prezent, subliniază „New York Times”. Pandemia de coronavirus este pe cale să devină cea mai mortală din istoria SUA, după pandemia spaniolă din 1918, în care au murit 675.000 de americani. America Latină a devenit noul epicentru al pandemiei de coronavirus, potrivit alarmei lansate de directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Carissa Etienne. „Nu există nicio îndoială că regiunea noastră a devenit epicentrul pandemiei de COVID-19”, a spus Etienne, subliniind că „acesta nu este momentul pentru a relaxa restricțiile sau pentru a redimensiona strategiile de prevenție”. Pentru a treia zi consecutivă, SUA au înregistrat mai puțin de 700 de decese pe zi din cauza COVID-19, conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins: 657 de persoane au murit în 24 de ore în țară, pentru un total de 98.902 de morți. Numărul total de cazuri de infectare în țară este în prezent de 1.680.680.
Un nou val de infectări în Coreea de Sud, cu 49 de cazuri noi apărute în ultimele 24 de ore și nașterea unui nou focar într-un depozit imens de stocare a mărfurilor en gros Bucheon, nu departe de Seul, unde s-au descoperit cel puțin 36 de infectați, potrivit Centrului sud-coreean pentru controlul și prevenirea bolilor (KCDC), citat de Agenția Yonhap. Presa informează că personalul depozitului a fost supus la 3.600 de teste. „Ne este frică de infecții în comunități și urmărim cu atenție situația”, a declarat ministrul sănătății.
Toți locuitorii din Moscova pot efectua acum testul gratuit pentru detectarea anticorpilor de coronavirus în 30 de policlinici din Capitală, a declarat viceprimarul Anastasia Rakova. „Toți moscoviții pot efectua testul gratuit pentru căutarea de anticorpi, imunoglobulină M și imunoglobulină G, împotriva infecției cu coronavirus”, a spus edilul. Testul permite aflarea existenței infecției în curs în calitate de asimptomatic, cât și dacă a existat în trecut, informează Agenția Tass.
Au început cele zece zile de doliu pentru comemorarea celor 27.000 de victime ale coronavirusului din Spania. Aceasta este cea mai lungă perioadă de doliu din 40 de ani de democrație. Peste 14.000 de clădiri publice și toate navele marinei spaniole vor coborî steagurile în bernă până pe 5 iunie. Alte 95 de persoane au murit de coronavirus în Suedia, aducând numărul total de victime la 4.220, potrivit celei mai recente actualizări a autorităților medicale, informează „The Guardian”. Cazurile de COVID-19 din singura țară din lume care nu a impus măsuri de restricție a depășit 35.000, după ce alte 648 de persoane au rezultat pozitive.
În Marea Britanie, cazul Dominic Cummings, consilierul premierului britanic Boris Johnson, care a încălcat regulile de restricție pentru a se muta la 500 de kilometri de Londra cu familia sa, costă scump Partidul Conservator. Conform unui sondaj realizat de YouGov pentru „Times”, într-o săptămână, conservatorii au pierdut 4 puncte, ajungând la 44% din consensuri. O scădere care, în schimb, a avantajat Partidul Laburist, care a crescut în sondaje la 38%, plus 5% în aceeași săptămână. Între timp, presiunea continuă să crească în Guvern și în Partidul Conservator, cu 39 de parlamentari conservatori care solicită demisia lui Cummings.
Esplanada Moscheilor din Ierusalim se va redeschide duminică, după o închidere de două luni și jumătate din cauza pandemiei, a informat șeicul moscheii al-Aqsa, Omar al Kiswan, printre care și faptul că fiecare credincios trebuie să își aducă un covor individual pentru rugăciuni și că fiecare trebuie să fie echipat cu o mască de protecție.(https://www.ansa.it – 28 mai)/oavram/dsirbu