2020. május 29

Ludovic Orban megtekintette az egészségügyi felszereléseket gyártó magyarláposi textilgyárat

Ludovic Orban miniszterelnök pénteken ellátogatott a magyarláposi textilgyárhoz, amely egészségügyi felszereléseket gyárt. Országos viszonylatban ez az első, százszázalékosan román tőkével működő textilgyár. „Egy román vállalatnak sikerül rövid idő alatt sebészeti és FFP2 tipusú védőmaszkokat gyártania. Azért látogattam el, hogy ösztönözzem a vállalat dolgozóit, hogy előállithassuk itthon, Romániában, mindazt amire szükségünk van jarvány idején és az aztkövetkező időszakban”, nyilatkozta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Románia lehetővé teszi a nemzetközi személyszállítást

A román hatóságok június elsejétől lehetővé teszik a nemzetközi személyszállítást, de egyelőre minden külföldről érkezőt 14 napos lakhelyi elkülönítésbe vagy hatósági karanténba küldenek, közölte pénteken az országos közegészségügyi intézet (INSP) szóvivője.Romániába továbbra sem léphetnek be külföldi állampolgárok az ingázók, átutazók, törvényhozók, diplomaták és rezidensek kivételével.(RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 05.29)

Románia továbbra is támogatja az ENSZ békefenntató munkáját

Románia továbbra is támogatja az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) békefenntartó erőfeszitését, jegyezte meg a román védelmi minisztérium, a békefenntartó ENSZ-erők nemzetközi napja alkalmából. Az emlitett forrás szerint, csaknem három évtizeden keresztül a román hadsereg mintegy három ezer katonája vett részt békefenntartó műveletekben, a világ különböző térségeiben. A román hadsereg jelenleg Kongóban, Koszovóban és Dél-Szudánban teljesiti küldetését, az ENSZ
égisze alatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG- 05.29)

Két héten belül aláirják az Észak-erdélyi atutópálya tervezési és kivitelezési szerződését

Lucian Bode szállitásügyi miniszter pénteken, Marosvásárhelyen tartott sajtókonferenciáján kijelentette, hogy 2020 az Észak-erdélyi autópálya éve lesz.Mint hozzáfűzte, két héten belül aláirják további 30 kilóméter hosszú autópálya-szakasz tervezési és megvalósitási szerződését Bihar és Bisztraterebes között. A miniszter bejelentésére azt követően került sor, hogy pénteken aláirták Marosvásárhely és Nyárádtő közötti autópálya-szakasz, illetve a bekötőút kivitelezési szerződését. A munkálatok elvégzésére a Strabag útépitő vállalatot bizta meg a kormány, a határidő 18 hónap, mig az összköltség 192 millió lej.
(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

A szociáldemokraták két egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtanak be a Palamentben az Orbán-kabinet miniszterei ellen

A Szociáldemokrata Párt (PSD) bejelentette, hogy további két egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtanak be az Orbán-kabinet miniszterei ellen, pontosabban Violeta Alexandru munkaügyi- és Ion Ștefan regionálos fejlesztési miniszter ellen. Másrészt, a szocáldemokraták kezdeményezésére a parlamenti képviselők folytatják a speciális nyugdijakkal kapcsolatos vitákat. Claudiu Năsui, a Mentsük geg Romániát Szövetség (USR) támogatja ezen nyugdijak 90%-os megadózását, amennyiben túllépik a 3.500 lejes küszöbértéket.Alfred Simonis PSD-képviselő a kormányhoz intézett felhivásban kérte sürgösségi rendelet kibocsátását a speciális nyugdijak megadózására vonatkozóan, hogy „a parlamenti vita ne húzódjon el a végtelenségig”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05. 29)

Gănciulescu Rozália, RADOR