Avioanele NATO au zburat peste Macedonia de Nord

Două avioane militare americane și patru grecești au zburat vineri peste Macedonia de Nord ca un gest de bun venit pentru această țară în NATO. Într-o declarație pentru mass-media din fața sediului guvernului de la Skopje, ministrul apărării al Macedoniei de Nord, Radmila Şekerinska, a subliniat că „a fost confirmată astăzi pe cerul macedonean teza ‘Și noi suntem NATO!'”, şi a postat acest videoclip al zborului pe contul său de Facebook.
„Acțiunea coordonată de astăzi a armatei noastre cu comandamentele NATO și ale Forțelor Aeriene ale SUA arată că integrarea nu este doar una politică, ci este una reală, militară și defensivă. Vreau să mulțumesc Statelor Unite pentru această acțiune prin care în mod real și cu un gest vizibil ne-a salutat şi ne-a urat bun venit în Alianță”, a afirmat Şekerinska. La acțiunea comună au luat parte două bombardiere americane B-1 care au zburat din Dakota de Nord și patru avioane F-16 grecești, care le așteptau la granița cu Bulgaria, şi într-o formațiune comună de la Povardarje au zburat până la Skopje la o altitudine de 1.500 de metri.
„Avioanele au decolat din Dakota de Nord și după un zbor lung au intrat pe la granița bulgară, unde au fost întâmpinate de patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Grecești și împreună în formațiune, peste Stip, Veles, Aeroportul Petrovec, au zburat peste capitala Skopje”, a declarat colonelul Valentin Ivanovski, care a subliniat că această operațiune aeriană complexă a forțelor NATO a fost organizată de comandamentul pentru Europa, în care a fost inclus şi noul centru operațional macedonean.
Ambasadorul american la Skopje, Kate Burns, a declarat că SUA arată că este acolo și susține NATO și pe noul aliat în această alianță./ciliu/ilapadat

(www.b92.net – 30 mai)