De la 1 iulie preţurile la gaze vor fi liberalizate

Consumatorii casnici mai au la dispoziţie o lună pentru a-şi alege furnizorul de energie. De la 1 iulie preţurile vor fi liberalizate complet, iar în aceste condiţii clienţii pot alege oferta cea mai bună. Ministrul economiei, Virgil Popescu, a criticat recent practica actuală a furnizorilor de gaze naturale de a le trimite consumatorilor oferte pentru perioada de după liberalizarea pieţei la un preţ similar cu cel din contractele anterioare. El a subliniat că tartifele vor fi mai mici, prin urmare clientul trebuie să se informeze. Reporterul RRA, Bogdan Isopescu, transmite:
Reporter: Mulţi s-ar fi aşteptat ca ofertele furnizorilor pentru debutul liberalizării de la 1 iulie să fie şi ele mai bune decât contractele actuale. Situaţia nu pare, însă astfel. Dumitru Chisăliţă, analist al pieţei gazelor şi fondator al camponiei ‘Preţ corect la gaze’, spune că din punct de vedere legal furnizorii de gaze au dreptul să facă ce oferte vor, însă nu ar fi exagerat, aşa cum este cazul acum, dacă piaţa din România ar fi fost una funcţională, cu consumatori educaţi şi competitori care ar fi stabilit preţul acolo unde se întâlneşte cererea cu oferta. Dumitru Chisăliţă spune că ofertele furnizorilor nu se apropie încă de preţul corect pe care l-ar putea da o piaţă funcţională. Spre exemplu, în Bucureşti, el crede că preţurile s-ar putea diminua cu până la 21% în funcţie de furnizor.
Dumitru Chisăliţă: Este necesară o campanie de analiză, de informare, de atenţionare la nivelul consumatorilor casnici, care nu trebuie să rămână sub nicio formă pasivi.
Reporter: Pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie există o aplicaţie numită ‘comparator de preţuri’, unde poţi vedea toate ofertele furnizorilor de gaze din localitatea unde te afli. Sfatul specialiştilor este să vă vorbiţi cu aceşti furnizori, să vă informaţi, să întrebaţi şi să alegeţi în cunoştinţă de cauză. Autorităţile spun că dacă oferta vi se pare bună, puteţi alege orice furnizor, indiferent de renumele lui, indiferent dacă este o companie mai mare sau mai mică şi asta pentru că în cazul unei insolvenţe sau a unui faliment al furnizorului dumneavoastră, sunteţi acoperit, veţi fi preluat automat de alt furnizor şi nu veţi fi lăsat fără gaze./lazard/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 mai)