Specialiştii îi sfătuiesc pe consumatori să se informeze înainte de a semna un nou contract, în contextul liberalizării pieţei gazelor

Mai este o lună până la liberalizarea pieței gazelor naturale, iar consumatorii casnici care nu au semnat încă un contract sunt sfătuiți de specialiști să nu se grăbească; este posibil să plătească mai puțin, după ce se informează, pentru că deocamdată ofertele pe care le trimit furnizorii nu sunt la un preț corect, spun ei. Are mai multe informații reporterul nostru, Bogdan Isopescu.
Reporter: Bogdan Isopescu – Mulţi s-ar fi aşteptat ca ofertele furnizorilor pentru debutul liberalizării de la 1 iulie să fie şi ele mai bune decât contractele actuale. Situaţia nu pare, însă, astfel. Dumitru Chisăliţă, analist al pieţei gazelor şi fondator al campaniei ‘Preţ corect la gaze’, spune că ofertele furnizorilor nu se apropie încă de preţul corect, pe care l-ar putea da o piaţă funcţională. Spre exemplu, în Bucureşti, el crede că preţurile s-ar putea diminua cu până la 21% în funcţie de furnizor.
Dumitru Chisăliţă: Este necesară o campanie de analiză, de informare, de atenţionare la nivelul consumatorilor casnici, care nu trebuie să rămână sub nicio formă pasivi.
Reporter: Pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie există o aplicaţie numită ‘comparator de preţuri’, unde poţi vedea toate ofertele furnizorilor de gaze din localitatea unde te afli. Sfatul specialiştilor este să vă vorbiţi cu aceşti furnizori, să vă informaţi, să întrebaţi şi să alegeţi în cunoştinţă de cauză.#HUN/denisse

RRA – 31 mai