Măsuri de relaxare începând de la 1 iunie

De astăzi intră în vigoare a doua etapă de relaxare a măsurilor impuse pentru limitarea pandemiei de coronavirus.

Astfel se redeschid terasele în aer liber și plajele, se reiau transporturile și competițiile sportive. Toate acestea activități se vor desfășura însă în condiții stricte de igienă, cu păstrarea distanței între persoane. Tot de astăzi angajații și angajatorii au la dispoziție măsuri de sprijin pentru reluarea activității. Petruţa Obrejan relatează.

Reporter: Începând de astăzi angajatorii care decid să încadreze în muncă până la finalul anului, pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă, persoane care deja au împlinit 50 de ani vor primi lunar pentru fiecare persoană 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 RON.

Guvernul a decis ca de aceeași facilitate să beneficieze și cei care angajează tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani. Pe de altă parte, șomajul tehnic se va menține în continuare pentru acele domenii de activitate în care restricțiile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid 19 sunt menținute.

De asemenea, executivul a stabilit că angajații care au beneficiat de șomaj tehnic și care revin la muncă să primească timp de trei luni, prin intermediul angajatorului, 41,5 la sută din salariul de bază.

Tot de astăzi vom putea circula fără nici o restricție în afara localității sau a zonei metropolitane, fiind totodată ridicate mai multe interdicții în domeniul sportului, concertelor, spectacolelor. Au fost stabilite și condițiile necesare pentru accesul persoanelor în restaurante, dar şi pe plajă./apuscasu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 iunie