Premierul Canadei, Justin Trudeau, s-a opus participării Rusiei la summitul G7

Comentând iniţiativa liderului american, Donald Trump, de a invita o serie de țări, inclusiv Rusia, la viitoarea reuniune G7, premierul canadian, Justin Trudeau, a menționat că Rusia va rămâne în afara acestui format. Trudeau s-a opus participării Rusiei la summitul G7. „Rusia a fost exclusă din G7 după ce a invadat Crimeea, în urmă cu câțiva ani. Nerespectarea continuă și încălcarea regulilor și a reglementărilor internaționale este motivul pentru care Rusia se află și va rămâne în continuare în afara formatului G7„, a declarat Trudeau, în cadrul unei conferințe de presă. Un pasaj din discursul său a fost postat pe Twitter.
Trump a avut luni o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin. În timpul conversației, după cum precizează surse de la Kremlin, președintele SUA a vorbit despre iniţiativa sa de a organiza summit-ul G7 şi despre o posibilă invitație a liderilor din Rusia, Australia, India și Republica Coreea de Sud.
Comentând declarațiile cu privire la „ilegalitatea aderării Crimeii la Federația Rusă”, în vara anului 2018, Putin a subliniat că Rusia are un „punct de vedere diferit” și că în Crimeea a avut loc un referendum, în conformitate cu legislația internațională și Carta ONU.
Pentru noi, pentru Federația Rusă, această problemă este închisă„, a mai menţionat Putin. Crimeea a devenit regiune rusă, după un referendum organizat în luna martie 2014, în urma căruia majoritatea rezidenților din peninsulă s-au pronunţat în favoarea reunificării cu Rusia./vdraguta/dsirbu

www.russian.rt.com – 2 iunie