2020. június 3

Koronavírus Romániában: 152 új esetet jegyeztek, tovább csökken az aktív fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 152 új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 19 669-re emelkedett – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A halálos áldozatok száma 1288, a gyógyultaké 13 800, így az aktív fertőzöttek száma 4581-re csökkent a keddi 4712-hez képest. Jelenleg 162 beteget ápolnak intenzív osztályon. Eddig 459 405 teszt eredményét dolgozták fel. Románia területén jelenleg 2376 személy van hatósági karanténban, 95.549-en pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt – tájékoztatott szerdán a GCS. Eddig 459.405 koronavírustesztet végeztek az országban. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Alkotmánysértőnek bizonyultak a polgármesterek mandátumát meghosszabbító jogszabályok

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette a román alkotmánybíróság szerdán azokat a jogszabályokat, amelyekkel a kormány, illetve a parlament a koronavírus-járvány miatt meghosszabbította a polgármesterek és önkormányzati képviselők júniusban lejáró mandátumát. A kormány erről szóló sürgősségi rendelete azért bukta el a normakontrollt, mert a helyhatósági választott tisztségviselők mandátumát csak törvénnyel lehet meghosszabbítani, a parlament által később megszavazott, azonos tárgyú törvény pedig azért, mert az alaptörvény nem tesz lehetővé „párhuzamos” jogalkotást. A román média értelmezése szerint az alkotmánybírósági határozat ellehetetleníti az önkormányzatokat, ha a parlamentnek nem sikerül rekordsebességgel felszámolni a joghézagot. Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a PSD ideiglenes elnöke szerint a parlament ki fogja javítani a „hozzá nem értő kormány hibáját”, de ahhoz, hogy az önkormányzati tisztségviselők mandátumát meghosszabbító törvény a június 21-i határidőig hatályba lépjen, arra van szükség, hogy sem a PNL sem Klaus Iohannis államfő ne hátráltassa a jogalkotást újabb óvásokkal. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

A parlament ismét a családi pótlék megkétszerezése mellett szavazott

A parlament másodszor is a családi pótlék megkétszerezése mellett szavazott szerdán azzal, hogy elutasította a januárban elfogadott sürgősségi kormányrendeletet, amely augusztus 1-jéig elhalasztotta volna a pótlék korábban már megszavazott, száz százalékkal történő emelését. A halasztó rendelet elutasításáról szóló törvénytervezetet elsőként a szenátus utasította el, így a képviselőháznak volt ügydöntő jogköre. A parlament alsóházában 209 képviselő szavazott az elutasításra, 3-an ellene és 98-an tartózkodtak. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag egyetlen párt sem szavazott a pótlék megkétszerezése ellen. A parlament által tavaly decemberben elfogadott jogszabály szerint a megduplázás után minden 2 és 18 év közötti gyerek után 300 lej családi pótlék járna a jelenlegi 150 lej helyett, a 3 és 18 év közötti fogyatékos gyerekek után pedig 600 lej a jelenlegi 300 helyett. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Két és fél évvel ezelőtti szintre nőtt Romániában a munkanélküliségi ráta

Romániában áprilisban 4,8 százalékra, két és fél éve a legmagasabb szintre emelkedett a munkanélküliségi ráta – közölte szerdán az országos statisztikai intézet. Márciusban 4,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta a februári 3,9 százalék után. Legutóbb 2017 második felében volt 4,8 százalék az állástalanok aránya. A statisztikai intézet adatai szerint a 15-74 éves korcsoportban 432 ezren kerestek állást, ami növekedést jelent az előző havi 414 ezerhez, illetve az egy évvel korábban jegyzett 355 ezerhez mérten. A férfiak körében a munkanélküliségi ráta 5,4 százalékos volt, 1,5 százalékponttal magasabb, mint a nők 3,9 százalékos aránya. A 25-74 évesek körében 3,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A statisztikai intézet megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány idején felfüggesztett munkaszerződéssel rendelkezők nem számítanak munkanélkülinek, így őket nem számolták bele a statisztikába. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.03)