Discuţii aprinse în parlament, pe dublarea alocațiilor pentru copii

Parlamentul a decis dublarea alocațiilor de stat pentru copii, după ce guvernul amânase lege până la 1 august. Astfel, deputații au respins decizional ordonanța de urgență emisă de executiv prin care data inițială, 1 februarie, a fost înlocuită cu 1 august, din lipsă de bani. Au fost discuții aprinse în legislativ pe dublarea alocațiilor pentru copii. Cu detalii, Cătălin Purcaru.

Reporter: Social-democraţii au susținut că există resursele financiare necesare pentru dublarea alocațiilor și majorarea pensiilor. Fostul ministru al muncii, Olguța Vasilescu, a explicat că o soluție este relocarea unor sume de la capitolul „Bunuri și Servicii”.

Olguţa Vasilescu: Recomandarea noastră este să luați trei miliarde necesari pentru alocațiile copiilor, patru miliarde, de asemenea, puteți să îi redirecționați către bugetul de pensii. Noi venim și cu soluții, nu doar cu cereri la guvern, în ciuda faptului că domnul Cîțu ne-a catalogat drept ‘teroriștii economici’ care vin cu tot felul de proiecte populiste.

Reporter: În schimb, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a afirmat că executivul va majora alocațiile și pensiile, însă după evaluarea economică din primele șase luni. El le-a cerul social-democrațiilor să susțină eliminarea pensiilor speciale.

Florin Roman: Dacă chiar vă îngrijorează atât de mult, cum spuneți, soarta pensionarilor și soarta copiilor, vă așteptăm, nu plecăm din parlament până nu eliminăm pensiile speciale şi terminăm odată cu ipocrizia.

Reporter: Dublarea alocațiilor a fost amânată la începutul anului, după ce proiectul legislativ a fost adoptat de parlament și promulgat de către președintele Klaus Iohannis. Legea prevede creșterea alocațiilor la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și la 600 de lei pentru copiii sub doi ani şi cei cu handicap./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iunie