Cea mai veche și cea mai mare structură antică maya, descoperită în Mexic

Oamenii de știință, care utilizează o metodă de teledetecție aeriană, au descoperit cea mai mare și mai veche structură construită de civilizația antică maya cunoscută până acum – o platformă dreptunghiulară înălţată colosală, construită între 1.000 și 800 î.Hr. în statul Tabasco din Mexic. Structura, spre deosebire de piramidele Maya din orașe precum Tikal din Guatemala și Palenque din Mexic, construite cu aproximativ 1.500 de ani mai târziu, nu a fost realizată din piatră, ci mai degrabă din lut și pământ și probabil a fost folosită pentru ritualurile în masă, au anunţat, miercuri, cercetătorii. Situată pe un sit numit Aguada Fenix, lângă granița cu Guatemala, structura măsura aproape un sfert de milă (400 de metri) lățime și nouă zecimi de milă (1.400 metri) lungime și se ridică până la 10 – 15 metri înălţime. În volum total, depășeşte Marea Piramidă egipteană din Giza, construită cu 1.500 de ani mai devreme. Nu există sculpturi, înfățișând personaje importante, ceea ce sugerează că în acea etapă timpurie cultura maya era mai comunală și abia mai târziu a dezvoltat inegalitatea socială și o societate ierarhică condusă de regalitate, afirmă oamenii de ştiinţă.
„Deoarece este atât de mare pe orizontală, dacă mergi pe ea, pare doar un peisaj natural”, a spus arheologul de la Universitatea din Arizona, Takeshi Inomata, care a condus cercetările ale căror rezultate au fost publicate în revista „Nature”. „Dar forma sa apare detaliat în Lidar”, a adăugat el. Lidar, prescurtarea pentru Light Detection and Ranging, este o tehnică de teledetecție care folosește un laser pulsatoriu și alte date obținute prin survolarea unui sit cu scopul de a genera informații tridimensionale despre forma caracteristicilor suprafeței. Nouă drumuri pietruite mari și o serie de rezervoare erau legate de structură. Unele părți ale sitului rural Aguada Fenix ​​astăzi sunt acoperite cu ferme. Alte părți sunt împădurite.
„Este probabil ca aici să se fi adunat multe persoane din zonele înconjurătoare pentru ocazii speciale, eventual legate de cicluri calendaristice”, a mai spus Inomata.
„Ritualurile implicau probabil procesiuni de-a lungul drumurilor și în interiorul pieței dreptunghiulare. De asemenea, oamenii au depus obiecte simbolice, cum ar fi topoare de jad, în centrul platoului”./opopescu/vdraguta

(REUTERS – 3 iunie)