2020. június 5/

 Klaus Iohannis államfő alkotmányossági óvást emelt a Trianon-törvény ellen

Klaus Iohannis román államfő alkotmányossági óvást emelt a trianoni békeszerződés évfordulóját ünnepnappá nyilvánító törvény ellen – tudatta pénteken az elnöki hivatal. A képviselőház május 13-án nagy többséggel – 235 vokssal 21 ellenében és 25 tartózkodás mellett – szavazta meg a törvénytervezetet, amely a „trianoni szerződés napjává” nyilvánítja június 4-ét Romániában. Az államfő óvásában rámutatott: a Trianon-törvény sérti az államhatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, valamint a polgárok jogegyenlőségét és a diszkrimináció tilalmát garantáló előírást, és inkább egy politikai nyilatkozat, mintsem egy jogokat és kötelezettségeket meghatározó jogszabály. Indoklásában az elnök rámutat: a parlamentnek általános érvényű előírásokkal kell szabályoznia a társadalmi viszonyokat, a polgárok jogait és kötelezettségeit, az általa elfogadott törvényeknek pedig az előírások megsértésének szankcióiról is rendelkezniük kell. Klaus Iohannis szerint a nem eléggé világos, jogi következmények nélküli Trianon-törvény ezeknek a követelményeknek nem tesz eleget. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

Koronavírus Romániában: ismét 200 alatt az új esetek száma

Az elmúlt 24 órában 196 új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 20 103-ra emelkedett – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A halálos áldozatok száma 1308, a gyógyultaké 14 145, így az aktív fertőzöttek száma 4650-re csökkent a csütörtöki 4689-hez képest. Jelenleg 152 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az utóbbi 24 órában közel 12 ezer teszt eredményét dolgozták fel. Románia területén jelenleg 2395 személy van hatósági karanténban, 95.847-en pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt – tájékoztatott pénteken a GCS. Eddig 484 782 koronavírustesztet végeztek az országban. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

Klaus Iohannis az illegális erdőirtás felszámolása mellett foglalt állást

Klaus Iohannis államelnök a Környezetvédelmi világnapon az országban zajló törvénytelen erdőirtásra hívta fel a figyelmet és felszólította a lakosságot, hogy vegyen részt az újraerdősítési programokban. „Véget kell vetnünk az illegális erdőirtásnak és mindannyian részt kell vegyünk a Románia újraerdősítését célzó programokban! Aktívan tennünk kell ugyanakkor a széndioxid-kibocsátás csökkentéséért, meg kell tanulnunk harmóniában élni a környezettel” – mutatott rá az államfő. Kifejtette: a környezetvédelmi problémák határozott fellépést követelnek minden illetékes hatóságtól, hogy felszámoljuk a környezetszennyezést, az illegális erdőirtást. „Románia rendkívüli természeti kinccsel rendelkezik: szűz erdőkkel, ritka állatfajokkal, Európa más részeiben már eltűnt természetes élőhelyekkel. Ahhoz, hogy ezt a természeti gazdagságot megőrizzük, hatékony stratégiákra, koherens törvényekre, a természeti erőforrások felelős kezelésére, a nem szennyező iparok támogatására és zöldenergiák használatára van szükségünk” – tette hozzá Iohannis. Az államfő emiatt fontosnak nevezte az ökológiai nevelést és a civil részvételt, és üdvözölte a környezet védelmét szolgáló eddigi polgári kezdeményezéseket. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

Botrányba fulladt a bukaresti független főpolgármester-jelölt sajtótájékoztatója

Lökdösődés és egymás szavába vágás jellemezte Nicușor Dan bukaresti főpolgármester-jelölt péntek délelőtti szabadtéri sajtótájékoztatóját, amelyen Aurelian Bădulescu jelenlegi szociáldemokrata párti (PSD-s) főpolgármester-helyettes próbálta beléfojtani a szót a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatását élvező független jelöltbe. Bădulescu először is nem akarta engedni, hogy megkezdjék a főváros egyik peremkerületébe, az út mentén szervezett szabadtéri tájékoztatót, mondván, hogy Dan nem visel védőmaszkot, mire a jelölt azt mondta, hogy ebben az esetben – a járványügyi előírások szerint – nem kötelező feltennie, ugyanakkor felkérte a főpolgármester-helyettest, hogy álljon tőle legalább két méterre. Kisebb lökdösődés után Dan elkezdte a sajtótájékoztatót, amelyen Bukarest jelenlegi vezetőségének hiányosságait sorolta – a digitalizálás, közművesítés, zöldövezetek létesítése, infrastruktúra-fejlesztés stb. terén -, de Bădulescu folyton a szavába vágott, letegezve a sajtótájékoztatót tartót, és meg akarta cáfolni az elhangzottakat. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

Az RMDSZ újabb mandátumra jelölte Asztalos Csabát a diszkriminációellenes tanács élére

Öt állami hatóság élére kell nevesítenie jelölteket a parlamentnek június végéig. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) élén Asztalos Csaba helyett Toni Greblă volt alkotmánybírót, más források szerint Adrian Nicolae Diaconu szenátort szeretné látni a parlamenti mandátumok többségével rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD). A PSD, a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a kisebbségi kormányt adó Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alkudozik arról, hogy kiket jelöljenek a Pénzügyi Felügyelet (ASF), az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE), a Számvevőszék, a CNCD és a Törvényhozási Tanács megüresedő elnöki, alelnökei tisztségeire, illetve egyszerű tagoknak ott, ahol ez szükséges. A jelölési határidő csütörtökön lejárt, de a pártok nem jutottak közös nevezőre a kérdésekben, ezért a határidőt meghosszabbították egy héttel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

Andrei Demeny