România se ploconește în fața Bisericii și abrogă educația sexuală obligatorie

Parlamentul din România a amendat o lege recent adoptată pentru a exclude educația sexuală obligatorie din programa școlară – după ce influenta Biserică Ortodoxă o denunțase drept „un atac contra inocenței copiilor”.

BALKAN INSIGHT (Serbia), 3 iunie 2020 – Parlamentul României a abrogat miercuri „educația sexuală” obligatorie din școlile țării, ploconindu-se în fața influentei Biserici Ortodoxe Române, care o catalogase drept un atac contra inocenței copiilor.
Parlamentari atât ai Partidului Național Liberal de centru-dreapta de la putere cât și ai celui mai mare partid parlamentar, Partidul Social Democrat (PSD), care este de centru-stânga deși e conservator din perspectivă socială, au votat în favoarea amendamentului, propus de parlamentari din ambele partide.
Decizia survine la două luni după ce un ordin legislativ adoptat de parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis obligase școlile să ofere educație sexuală copiilor cel puțin o dată la șase luni.
Anterioara versiune a legii obliga școlile să „desfășoare sistematic […] cel puțin o dată pe semestru, programe educaționale pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, pentru a se preveni contractarea bolilor cu transmitere sexuală și sarcina la minori”.
Legea amendată, care acum trebuie promulgată iarăși de Iohannis, nu mai face referire la „educație sexuală” și vorbește în schimb de introducerea în școli a „educației pentru viață, inclusiv educația sanitară, pentru a se preveni contractarea bolilor cu transmitere sexuală și sarcina la minori”. Părinții trebuie totodată să-și dea acordul scris pentru ca copiilor lor să li se poată preda aceste cursuri.
Modificarea a fost sprijinită de câțiva dintre aceeași parlamentari care susținuseră legea inițială cu numai câteva săptămâni în urmă. Manevra vine după ce Biserica Ortodoxă, de care aparțin peste 80% din români, condamnase legea inițială drept „un atac contra inocenței copiilor” și invocase drepturile copiilor și libertatea de conștiință pentru a cere amendarea ei.
Conform agenției UE de statistică, Eurostat, România și vecina ei Bulgaria dețin cea mai mare proporție de mame adolescente din UE. „Cea mai mare proporție de nașteri ale unor primi copii de către mame tinere cu vârste sub 20 de ani au fost înregistrate în Bulgaria (12,5% din nașterile totale de primi copii în 2017) și în România (12,1%)”, a anunțat Eurostat în 2019.
Articol de Marcel Gascón Barberá

Romania Bows to Church, Scraps Mandatory Sex Education


Traducere: Andrei Suba/asuba/czaharia