VEVERIȚE

Romfilatelia oferă colecționarilor o nouă tematică filatelică dedicată Faunei, prin emisiunea de mărcipoștale Veverițe, care va intra în circulație miercuri, 10 iunie 2020. Veverițele (familia Sciuridae) sunt mamifere ce fac parte din grupul mare al rozătoarelor, familiacuprinzând aproximativ 55 de specii, cu răspândire în cea mai mare parte a Europei și Asiei, precumși în Lumea Nouă, din sudul Canadei până în nordul Argentinei. Populează în general pădurile deconifere, de foioase și cele tropicale, atât din zonele umede, cât și din cele aride. Veverița indiană gigantică – Ratufa indica (Erxleben, 1777), ilustrată pe timbrul cu valoareanominală de 3,30 lei, cuprinde patru specii care, după cum sugerează și numele popular, sunt speciide talie mare, lungimea capului și a trunchiului ajungând să măsoare până la 457 mm, la care seadaugă coada de aproximativ aceeași lungime. Greutatea este cuprinsă între 1,5 și 3 kg. Veverița indiană gigantică cuprinde patru sau cinci subspecii recunoscute, dintre care una cu potențialde a fi considerată specie distinctă, toate fiind endemice pentru partea sud-vestică, centrală și estică aIndiei. Veverița indiană de palmier – Funambulus palmarum (Linnaeus, 1766), reprezentată pe timbrul cuvaloarea nominală de 5 lei, este una dintre cele cinci specii de veverițe asiatice dungate ale genuluiFunambulus, ale cărui specii sunt răspândite în ținuturile cu palmieri și cu altitudine mică din India și Sri Lanka. Veverițele, în condiții normale, nu produc pagube, dar în lipsa surselor obișnuite de hrană pot roadescoarța arbuștilor și pot mânca firele de grâu proaspăt răsărite. Este cazul veveriței gri – Sciurus carolinensis Gmelin, 1788, redată pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei. Preferăpădurile mature de foioase și de amestec, compoziția specifică a acestora fiind determinantă pentrumărimea locală a populațiilor de veverițe cenușii, densitățile fiind influențate de numărul arborilorcare produc nuci și ghinde.
T: +4021 336 93 92 oce@romlatelia.ro F: +4021 337 24 48 www.romlatelia.ro Veverița roșie eurasiatică – Sciurus vulgaris Linnaeus, 1758, ilustrată pe timbrul cu valoareanominală de 12 lei, este răspândită în toată zona forestieră a regiunii Palearctice, din Irlanda până în Japonia. În sud ajunge până la Marea Mediterană, sudul Munților Urali, Altai, centrul Mongoliei,Manciuria, Coreea și nord-estul Chinei. Preferă pădurile cu arbori înalți și scorburoși, cu ramuri dese care permit o bună amplasare a cuibului.În liziere se instalează dacă în vecinătate există livezi cu pomi fructiferi, îndeosebi cu nuci.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureștipentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea de mărci poștale „Veverițe” va fi disponibilă începând de miercuri, 10 iunie 2020, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și înmagazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul prima zi, încoală de 28 timbre și minicoală de 5 timbre + 1 vinietă.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:Tel: 021 / 336 93 92pr@romfilatelia.ro