Premierul Bulgariei: „Am ieşit din criză mai săraci, însă suntem sănătoşi şi suntem în viaţă”

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a acordat un interviu postului naţional de televiziune BNT, în care a vorbit despre criza provocată de pandemia de coronavirus şi consecinţele acesteia în plan economic şi social.

„Coronavirusul nu a fost învins, nimic nu s-a încheiat. Este forte important să continuăm cu măsurile, cu strategia, cu faptul că oamenii şi-au însuşit regulile. În diferite ţări, există încă vârfuri ale epidemiei. În societate, se vehicula o teorie conform căreia ar fi fost corect să nu ne izolăm şi vine un celebru epidemiolog din Suedia şi recunoaşte că a făcut o greşeală fatală şi că multe persoane au murit din această cauză. Măsurile noastre au fost primele, cele mai adecvate, dar şi cele mai uşoare. Vecinii noştri au închis bisericile, au închis oamenii acasă. Am relaxat din măsuri în fiecare zi, treptat, atunci când s-a putut – parcuri, restaurante, unul câte unul, însă împreună cu oamenii, urmând regulile, pentru a reveni la viaţa normală cât mai curând posibil”, a subliniat şeful executivului de la Sofia.

„Practic, nu există un manual de reguli pentru a face faţă pandemiei de coronavirus. State mari au suferit mult, au murit mulţi oameni. Noi am fost împreună cu oamenii – măsuri severe, atunci când era cazul, relaxarea lor, atunci când situaţia permitea acest lucru. Ne-am făcut primii măşti, ochelari, costume de protecţie, medicamente. Am spus mereu: ‘să nu ajungem ca Italia’. Trebuie să facem asta şi asta. În Italia, se duceau la magazine şi la farmacie cu poliţia, în Bulgaria, puteai să ieşi pe stradă când era absolut necesar. Am făcut astfel încât să redeschidem grădiniţele şi părinţii să se poată întoarce la lucru. Am ieşit mult mai săraci din criză, însă suntem sănătoşi şi suntem în viaţă, mare parte dintre noi. Am salvat vieţi, am salvat oameni. Acum, trebuie direcţionaţi banii în locurile corecte şi trebuie să ne continuăm viaţa”, a menţionat Borisov.

Prim-ministrul bulgar a precizat că TVA-ul a scăzut la 9% pentru restaurante, deoarece acest sector a fost cel mai afectat de criză. „În ceea ce priveşte reducerea la 9% a TVA-ului şi pentru cărţi, acesta este un vis al meu de multă vreme. Criza a fost cel mai mare ghinion. Până atunci, ţara mergea pe o pantă ascendentă. Ajutăm micro-întreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii şi micro. Şi pentru a face acest lucru, ne diversificăm sursele de energie. Pe unde trec conducte de gaze, nu există războaie, toată lumea este interesată. Veţi vedea că Belene va deveni, de asemenea, un proiect minunat. Vom restitui 201 milioane de leva (circa 100,5 milioane de euro) consumatorilor, termoficărilor şi business-ului. Am purtat negocieri extrem de dificile cu compania Gazprom şi am semnat un acord pentru reducerea cu 42% a preţului gazelor naturale”, a afirmat premierul Bulgariei./ddaniela/schelaru

www.novini.bg – 6 iunie