Preşedintele Donald Trump stârneşte noi controverse

În Statele Unite se anunță demonstrații masive împotriva inegalităților rasiale și a brutalității forțelor de ordine în a 12-a zi de proteste consecutive provocate de moartea afro-americanului George Floyd, sufocat de genunchiul unui polițist alb. Nemulțumirea populară a crescut după publicarea mai multor filmări cu intervenții în forță ale poliției împotriva protestatarilor pașnici.

Reporter: Cristian Bâcâin – Mobilizarea de pe rețelele de socializare anticipează mari adunări de oameni în multe orașe, inclusiv în capitala federală unde a fost extins perimetrul de securitate din jurul Casei Albe, după cum transmite corespondenta noastră la Washington. Președintele Donald Trump a stârnit ieri noi controverse după ce a invocat numele lui George Floyd într-o conferință de presă în care a lăudat o creștere mai mică a șomajului decât se anticipa.

Donald Trump: Sper că George se uită la noi și spune că este o zi mare pentru țară. E o zi mare pentru el și pentru noi toți.

Reporter: Președintele a adăugat, după câteva secunde, că ziua este memorabilă în privința egalității şi a făcut apel la tratament egal în fața legii, indiferent de rasă, culoare, gen sau credință.

Criticii spun însă că președintele a sugerat clar că bărbatul de culoare a cărui moarte este la originea valului istoric de proteste din Statele Unite ar celebra postum datele pozitive despre locurile de muncă. Rivalul său la președinție, democratul Joe Biden, a calificat drept josnice afirmaţiile lui Donald Trump.#HUN/csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iunie