Banca Mondială estimează că pandemia de coronavirus va cauza o recesiune fără precedent

Pandemia de coronavirus va cauza anul acesta o recesiune care, prin amploarea sa globală, este fără precedent – estimează Banca Mondială. Instituția financiară avertizează totodată că revenirea din criză, așteptată anul viitor, ar putea fi amânată dacă va exista la toamnă un val doi puternic al pandemiei.
Reporter: Doina Sauciuc – Banca Mondială a arătat în raportul publicat ieri, „Perspectivele economiei globale”, că se așteaptă ca economia mondială să se contracteze în 2020 cu 5,2%, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Niciodată înainte nu au intrat în recesiune atât de multe țări simultan, nici chiar în cursul celorlalte trei cele mai severe colapsuri economice – marea recesiune și cele care au urmat celor două războaie mondiale.
Vicepreședinta Băncii Mondiale pentru dezvoltare echitabilă, Ceyla Pazarbasioglu, a spus reporterilor că recesiunea ar putea arunca în extremă sărăcie între 70 și 100 de milioane de oameni. Chiar dacă se așteaptă o relansare economică în 2021, un potențial al doilea val de coronavirus ar putea împiedica revenirea economiei globale – a mai arătat Pazarbasioglu.
Ieri, Biroul Național de Cercetare Economică a declarat că Statele Unite se află începând cu luna februarie în recesiune. Magnitudinea fără precedent a șomajului și declinul producției în întreaga economie a Statelor Unite justifică desemnarea acestei situații drept recesiune, chiar dacă ea va fi mai scurtă decât contracțiile precedente – arată Biroul Național de Cercetare Economică.#HUN/rpatulea/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 iunie)