La terasele din România a început să se aplice o așa numită „taxă COVID-19”

La terase a început să se aplice o așa numită „taxă COVID-19”, după modelul unor ţări din vestul Europei sau din Statele Unite, pentru a se recupera din pierderile înregistrate până acum din cauza restricțiilor. Autoritățile spun că taxa poate fi considerată un cost comercial cât timp clientul este informat de existenţa acesteia.
Reporter: Pentru a plăti costul măsurilor de siguranță pe care le implică distanțarea socială, unii patroni de restaurante practică o taxare în plus la nota de plată a clientului, de foarte multe ori fără ca acesta din urmă să fie înștiințat în prealabil despre această măsură.
Eduardt Cozminschi, președintele ANPC: Într-adevăr, ține de politica economică a fiecărui agent în parte să pună, să spunem, suplimentar, niște costuri, dar astea trebuie să le facă fie la intrarea în spațiul respectiv, fie anterior așezării la masă, fie anterior luării comenzii. În continuare vom monitoriza ceea ce se întâmplă pe piață, în interesul consumatorului român.
Reporter: Dacă un patron face acest lucru, dar informează în prealabil clientul, este legal?
Eduardt Cozminschi: Este legal. Este opțiunea consumatorului de a intra în acel spațiu și de a plăti respectiva sumă.(Reporter: Alex Buzică)/rjurubita/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 iunie