2020. június 10

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 20.945 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 15.103 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1360 személy meghalt; az intenzív osztályokon 150 beteget ápolnak.

Jelenleg 2.212 személy van intézményes karanténban és 99.349-en otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 520.564 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 465 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1.397 a 0800.800.358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

Romániában is visszaesett az autópiac forgalma

Egyebek mellett ezt tartalmazza a Jogosítványok és a Járművek Forgalomba Helyezésének Igazgatósága által ma kiadott jelentés. Az intézmény szerint a jelenség összefüggésben áll a koronavírus-járvány miatt elrendelt forgalomkorlátozásokkal. Májusban 7200 új járművet helyeztek forgalomba, s ez a szám 45%-al alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakában mértnél. A Dacia márkájú járműveknél a csökkenés 34%-os volt. Növekedés csak az olyan luxuskategóriának számító márkák esetében volt tapasztalható mint a Hyundai, Lexus és Land Rover. A koronavírus-járvány megjelenése nyomán világszerte csökkent a kereslet a gépjárművek iránt. (Radio România Actualităţi)

Koronavírussal diagnosztizálták a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház két orvosát

A hatóságok járványügyi vizsgálatot indítottak azon személyek azonosítása érdekében akik közvetlen kapcsolatba kerülhettek a szóban forgó orvosokkal – közölte ma a Kovászna megyei Prefektusi Hivatal.

Iulian Tudor prefektus elmondta, hogy az egyik orvos székelyudvarhelyi, a másik brassói, de mindketten a kézdivásárhelyi kórházban dolgoznak.

Miután pozitív lett a tesztjük, a brassói és a sepsiszentgyörgyi kórházba utalták be őket, és járványügyi vizsgálat indult a velük kapcsolatba került személyek, családtagok, kollégák és páciensek azonosítása érdekében. (Rador Hírügynökség)

Tiltakoznak a mentősök

Két órás országos méretű tiltakozó akciót szervez az „Ambulanţa” (Mentő) elnevezésű szakszervezeti tömörülés, amelyet a megyei szakszervezetek is támogatnak. Valamennyi mentőautó „Országos tiltakozás” feliratú plakáttal fog közlekedni. A mentősök azt kifogásolják, hogy nem kapták meg a koronavírus-járvány miatt megígért veszélyességi pótlékot. Ugyanakkor az alkalmazottak azt is sérelmezik, hogy egyéb járandóságokat tartalmazó törvényhozási kezdeményezéseket is figyelmen kívül hagytak a döntéshozók. Bukarestben a tiltakozó akcióra 10 és 12 óra között kerül sor a Parlament bejárata előtt. (Rador Hírügynökség)

Klaus Iohannis a készenléti állapot meghosszabbításának támogatását kérte tegnap a parlamenttől

Az államfő azzal indokolta a kérését, hogy nem tapasztalható a fertőzések számának számottevő csökkenése, ugyanakkor még mindig 150 körül van azoknak a száma, akiket a kórházak intenzív terápiás osztályain kezelnek. Iohannis hozzátette, hogy azt követően, hogy konzultált Ludovic Orban miniszterelnökkel és több miniszterrel, a készenléti állapot meghosszabbítása esetén további korlátozásokat vezetnek be.

Az államfő úgy vélte, hogy június 15-e után megnyithatják a bevásárló- és szabadidőközpontokat, de továbbra is zárva maradnak a vendéglők és a gyermek-játszóhelyek.

Székely Ervin, RADOR