Realizator: Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel la parlamentari să aprobe prelungirea stării de alertă după 16 iunie. El a declarat că este nevoie în continuare de precauție, pentru că nu există o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19 și pentru că în continuare avem în jur de 150 de persoane la terapie intensivă. Şeful statului a mai spus ieri, după o ședință cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri, că prelungirea stării de alertă va veni cu mai puține restricții.
Reporter: Carmen Gavrilă – Președintele Klaus Iohannis a anunțat că după 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă. De asemenea, vor fi posibile evenimente private, dar nu și publice, cu maximum 20 de participanți, dacă acestea au loc în interior, și 50, dacă au loc în exterior.
Klaus Iohannis: Pentru a veni în sprijinul părinților care vor trebui să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă, nu obligatorie, dar va fi posibilă după 15 iunie redeschiderea afterschool-urilor, a grădinițelor și creșelor private. De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătății.
Reporter: Preşedintele a mai spus că va fi mai relaxată situația în relație cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub cinci cazuri la un milion de locuitori, dar – a tras atenția, șeful statului -, deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc mulți români, ca de exemplu Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia și Olanda. Klaus Iohannis a explicat că unele măsuri, ca distanța, purtarea măștii în interior și evitarea locurilor aglomerate, vor avea un caracter aproape permanent. Şeful statului a făcut și un apel la Parlament, să aprobe prelungirea stării de alertă, şi a explicat că numai astfel Guvernul poate să acționeze în continuare eficient împotriva răspândirii virusului. #HUN/ilixandru/sdm2
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 iunie)