RIA NOVOSTI: România ar putea recunoaşte Rusia drept stat ostil

Autorităţile din România ar putea recunoaşte Rusia ca stat ostil şi ca o ameninţare pentru regiune, se afirmă în Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024. Consiliului Suprem de Apărare al României, care este condus de preşedintele Klaus Iohannis, a aprobat proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, iar la rubrica „Ameninţări” a acestui document este menţionată şi Rusia. „Creşterea potenţialului militar în vecinătatea României, inclusiv pe flancul estic, respectiv, la granița cu NATO (militarizarea Crimeii în ansamblu şi a bazinului Mării Negre de către Federația Rusă, desfăşurarea exercițiilor militare, consolidarea capacităților prin desfăşurarea unor operațiuni ofensive și defensive) prezintă ameninţări serioase pentru interesele naționale strategice în ceea ce privește securitatea frontierelor UE și NATO și, în consecință, pentru asigurarea securităţii energetice și a stabilităţii în regiunea Mării Negre” – se afirmă în documentul publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale a României.

În acelaşi proiect, care a fost aprobat de Consiliul Suprem de Apărare şi transmis spre adoptare în Parlament, se subliniază că o astfel de situaţie ar putea afecta negativ securitatea României. „Strategia Națională de Securitate pentru următorii patru ani implică o nouă abordare și propune un management al problematicii de securitate națională cu accent pe gestionarea complexă a riscurilor şi amenințărilor. Este o schimbare globală a paradigmei, care ține cont de evenimentele din regiune, de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Federația Rusă, de proliferarea terorismului, de amenințările hibride și cibernetice, dar și de alte tipuri de provocări” – se afirmă în aprecierea asupra proiectului făcută Klaus Iohannis, care, de asemenea, a fost publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a României va intra în vigoare după adoptarea acestuia de către ambele camere ale Parlamentului ţării.

https://ria.ru/20200609/1572709131.html