2020. június 11

Szeptember 27-én rendezhetik meg az önkormányzati választásokat

Szeptember 27-én rendezhetik meg Romániában a koronavírus-járvány miatt elhalasztott önkormányzati választásokat – erről elvi egyezség jött létre a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) között. A két nagy párt csütörtökön közösen terjesztett be törvénytervezetet arról, hogy Romániában november elsejéig hosszabbítanák meg a polgármesterek és önkormányzati képviselők júniusban lejáró mandátumát. A jogszabály tervezete szerint a helyhatósági választások időpontjáról a parlamentnek kell majd sarkalatos törvényben döntenie legalább 60 nappal a voksolás előtt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.011)

Ismét 200 fölé ugrott Romániában az egy nap alatt jegyzett új fertőzések száma

Ismét 200 fölé ugrott Romániában az egy nap alatt jegyzett új koronavírusos fertőzések száma – derült ki a stratégiai kommunikációs törzs által csütörtök kora délután közzétett adatokból. Az adatsor szerint az elmúlt 24 órában 237 megbetegedést jegyeztek, ami 30 százalékkal magasabb érték, mint az elmúlt egy hónap átlaga. Ráadásul nem egyedi kilengésről van szó, mert a szerdai érték is magasabb volt a korábbi 30 nap átlagánál. A legfrissebb hivatalos adatok szerint a vírus február 26-i romániai megjelenése óta 21 182-en fertőződtek meg az országban. Közülük 15 283-an (a fertőzöttek 72 százaléka) meggyógyultak, 1369-en (a fertőzöttek hat százaléka) pedig meghaltak. Jelenleg 4530 fertőzött személyt ápolnak a kórházakban, közülük 153-at intenzív osztályon. A kór megjelenése óta Romániában több mint félmillió tesztet végeztek. Az elmúlt két napban ismét százezer fölé ugrott azoknak a száma, akik hatósági karanténban vagy lakhelyi elkülönítésben töltik a kór lappangási idejét. A napi elhalálozások száma immár két hete tíz körül stabilizálódott. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.011)

A PSD nem ellenzi a veszélyhelyzet meghosszabbítását, ha a kormány tudományosan megindokolja

A szociáldemokrata párti törvényhozók nem fogják ellenezni a veszélyhelyzet meghosszabbítását, ha a parlament kap egy tanulmányt a kormánytól, amely igazolja, hogy az intézkedésekre valóban szükség van, és nem csak az áttekinthetetlen közbeszerzéseket szolgálja – jelentette ki csütörtökön Robert Cazanciuc, a PSD szenátora. Cazanciuc a PSD állandó bizottsági ülését követően úgy nyilatkozott: ha a kormány bemutat egy tanulmányt „például arról, hogy miért kell maszkokat viselni”, akkor pártja nem fogja ellenezni a veszélyhelyzet meghosszabbítását. A rendkívüli állapot egyetlen formáját sem szabad azonban az „átláthatatlan közbeszerzések” kedvéért fenntartani, vagy azért, hogy bizonyos funkciókból politikai alapon cseréljék le a vezetőket – vélekedett a szociáldemokrata törvényhozó. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.011)

Románia az euró bevezetésének egyetlen feltételét sem teljesíti

Románia jelenleg egyet sem teljesít az euró bevezetéséhez szükséges négy gazdasági kritérium közül – derül ki az Európai Bizottság (EB) által szerdán közzétett 2020. évi konvergenciajelentésből. Ennek értelmében Románia nem teljesíti sem az árstabilitási kritériumot, sem az államháztartáshoz kapcsolódó kritériumot, sem az árfolyam-kritériumot, sem a hosszú távú kamatlábakhoz kapcsolódó kritériumot. A konvergenciajelentés azon hét euróövezeten kívüli tagállamra terjed ki, amelyek jogilag kötelezettséget vállaltak az euróövezethez való csatlakozásra. Ezek Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország. A jelentés következtetései szerint Horvátország és Svédország teljesíti az árstabilitási kritériumot, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország és Svédország teljesíti az államháztartásra vonatkozó kritériumot, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország és Svédország teljesíti a hosszú távú kamatlábakra vonatkozó kritériumot. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.011)

Andrei Demeny, RADOR