Un expert ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile

Un expert în nutriţie ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile, dacă sunt „otrăvite”.
Nutriționistul Margarita Arzumanian a făcut câteva recomandări despre cum să alegem mai bine căpșunile pentru consum. Expertul aminteşte că Grupul pentru Mediul Inconjurator, Environmental Working Group, EWG, din SUA, a realizat zeci de mii de teste pentru a descoperi cele mai nocive şi cele mai sănătoase fructe şi legume.

Astfel, capsunile se număra printre crudităţile cele mai „otravite” cu pesticide. Potrivit expertului, atunci când cumpărăm căpşuni, în primul rând, ar trebui să fim foarte atenţi la culoarea fructelor și este preferabil să alegem fructele mai închise la culoare.

Cercetătorii au descoperit că în aceste fructe se regăseşte un pigment natural antocianina, iar fructele de culoare închisă au concentrații mult mai mari de antocianine. Antocianinele au proprietăți anti-cancerigene puternice.

Medicul nutriţionist a mai explicat că fructele de culoare închisă conțin cel mai mare conţinut din acest pigment vegetal natural. Culoarea închisă a acestor fructe se datorează antocianinei, mai susţine expertul. Antocianina este un pigment cu valențe antioxidante, care protejează împotriva îmbătrânirii premature și are un efect antiinflamator.

Arzumanian a menționat că fructele de căpşuni care sunt de culoare roşu intens mai conțin un antioxidant extrem de util organismului – vitamina C. Medicul recomandă, de asemenea, ca fructele să fie uniform colorate. El a spus că unii fermieri ‘colorează’ căpșunile, cu îngrășăminte speciale pentru a le da un aspect comercial. Aceste fructe devin extrem de periculoase, ele sunt „otrăvite”.

Nutriționistul a explicat, de asemenea, că frunzele şi codiţele de căpşuni trebuie să fie neapărat verzi. În acest caz, a spus ea, puteți fi siguri că fructele au fost culese recent și și-au păstrat toți nutrienții.

În același timp, dacă pe tulpină există o bandă albă, atunci cu certitudine căpşunile au fost tratate cu substanțe chimice, a avertizat nutriționistul.

De asemenea, medicul recomandă adulților să nu depășească norma zilnică de 500 de grame de căpșuni, pentru a nu provoca alergii.

www.rosbalt.ru – 11 iunie