Amenajarea și decorarea unei locuințe, indiferent de proporțiile acesteia, nu sunt îndeletniciri tocmai la îndemâna oricui. De la culoarea pereților, alegerea covoarelor, a pieselor de mobilier și până la selectarea în detaliu a fiecărui accesoriu, totul pare că ne depășește mai ales din cauza multitudinii de oferte existente pe piața actuală. Nuanțele de vopsea de pe paletarul din magazin vor arăta cu totul altfel pe pereții dormitorului dvs, un covor cât un timbru nu va funcționa niciodată într-o cameră enormă, decorarea în jurul anumitor piese de mobilier trebuie să se facă cu multă atenție sau chiar deloc, mobilierul așezat de-a lungul pereților, în încercarea de a maximiza spațiul, ar putea avea exact efectul invers, iar perdelele nu trebuie atârnate nici prea sus nici prea jos.

Un motiv foarte bine întemeiat din cauza căruia mulți oameni se feresc să abordeze pe cont propriu un proiect de decorare este frica de a nu face o greșeală majoră, extrem de costisitoare. Se spune că din greșeli se învață cel mai bine, însă cu siguranță au existat momente dificile când ați fi dorit ca cineva să vă confirme că deciziile pe care le-ați luat sunt cele bune și corecte. Sunt un milion și unu de lucruri pe care ar trebui să le luați în considerare atunci când demarați un proiect de renovare sau amenajare. Unele dintre aceste decizii au potențialul de a avea un impact semnificativ asupra casei dvs., dar și a bunăstării emoționale, pentru o perioadă destul de lungă de timp. Nu contează cât de funcțională este noua bucătărie dacă, de exemplu, nu vă place materialul ales pentru podele. Sau, viceversa, cât de frumos este livingul, dacă nu are pic de funcționalitate. Aceste gânduri vă vor urmări zi de zi și vă vor face din ce în ce mai nefericiți. Însă aceste situații pot fi prevenite sau evitate.

* Greșeală – Alegeți vopseaua înainte de orice alt element, fără a o testa în prealabil. Chiar dacă alegerea culorii care vă va împodobi pereții este, din mai multe motive, una dintre cele mai importante părți ale designului, asta nu înseamnă că trebuie neapărat să fie primul lucru pe care îl selectați. Culoarea trebuie să completeze spațiul într-un mod cât mai special.

– Soluție: Niciodată nu vopsiți o încăpere înainte de a colinda magazinele după mobilierul preferat. Se poate să găsiți ceva care să vă atragă atenția în mod deosebit și să nu se potrivească cu nuanța deja aplicată. Zugrăvirea pereților este nu numai cea mai îndelungată etapă, ci mai ales cea cu efect permanent. O masă sau o canapea pot fi ușor schimbate, dar cu vopseaua este altă poveste. Vă va fi mult mai ușor să asortați zugrăveala cu mobilierul decât invers. Întregirea decorului, cu toate elementele sale esențiale, după ce ați ales deja culoarea vopselei, poate fi mult mai anevoioasă. După ce v-ați hotărât asupra unor piese de mobilier sau asupra culorii predominante a țesăturilor esențiale (covoare, perne, draperii, tapiserii, etc.), vă va fi mult mai ușor să alegeți o culoare adecvată dintr-o paletă de culori sau dintr-un catalog cromatic. Puteți, la fel de bine, fiind chiar mai indicat, să nu folosiți nicio culoare foarte puternică, ci să vă axați pe neutre. Partea distractivă cu pereții în culori neutre este că puteți alege să vă jucați cu nuanțele în accente, dacă vă este teamă să nu depășiți limita. Decorarea într-o singură culoare poate fi plictisitoare, dar dacă doriți să păstrați lucrurile „neutre”, asigurați-vă că urmați toate „instrucțiunile” pentru a evita monotonia. Dacă sunteți timizi în ceea ce privește culoarea, încercați albastrul sau verdele, întrucât acestea sunt nuanțele cele mai răspândite în natură și nu sunt foarte șocante pentru ochi. Pentru a evita neplăcerea de a vedea un perete întreg vopsit într-o culoare prea țipătoare, pur și simplu vopsiți niște cartoane albe de dimensiuni ceva mai mari, astfel încât să le puteți muta în jurul camerei în diferite zone și lumini. Verificați întotdeauna printr-o probă a culorii pe o porțiune de perete mai retrasă, înainte de a merge până la capăt. Culorile pot varia drastic în funcție de cantitatea de lumină din cameră și de felul în care lumina naturală se deplasează pe parcursul zilei. Atunci când alegeți o schemă de culori, acordați 60% din spațiu unei culori predominante, 30% unei culori secundare și 10% pentru un accent de culoare. Într-o amenajare clasică, culoarea predominantă se va regăsi pe pereți, culoarea secundară pe tapiserie, iar accentele în aranjamente florale sau în decorațiuni.

* Greșeală – Cumpărați mobilier fără a măsura spațiul în prealabil. Este greu să estimați mărimea mobilei atunci când aceasta este așezată într-un showroom vast. Poate și din acest motiv, proprietarii de case sunt uneori șocați să constate că frumoasa canapea sau măsuța de cafea pe care au văzut-o expusă în magazin arată ca și cum ar consuma întreaga cameră atunci când ajunge în living.

Soluție: Nu măsurați din ochii și nu vă lăsați ghidați de dimensiuni aleatorii care v-ar putea juca feste. Măsurați zona disponibilă pentru fiecare piesă majoră, astfel încât să puteți alege piese de dimensiuni acceptabile. Luați măsurătorile cu dvs. când faceți cumpărăturile pentru mobilier! Dacă realmente vă îndrăgostiți de o anumită piesă întrebați-i pe reprezentanții showroom-ului dacă gama respectivă vine și în mărimi mai mari sau mici. Dacă răspunsul este negativ, măsurați-o pe cea care v-a luat deja ochii, asigurându-vă că are un volum cât de cât adecvat pentru spațiul de acasă sau găsiți-i un alt loc decât cel stabilit inițial. Măsurarea incorectă a camerei poate duce la un aspect incomod. Vă sugerăm să măsurați spațiul de pardoseală corect, astfel încât să știți exact ce dimensiune a mobilierului se va potrivi. De exemplu, canapeaua din living ar trebui așezată întotdeauna pe cel mai lung perete. Dacă este necesar, puteți lipi pe jos banda adezivă pentru a cartografia exact spațiul pentru fiecare piesă majoră de mobilier. Nu cumpărați niciodată o canapea mare, care pur și simplu nu are ce căuta în minuscula dvs. sufragerie. Mobila supradimensionată sufocă încăperea. Va face ca orice cameră să pară mică și înghesuită, dacă nu este folosită corect. Nu este nimic rău în a alege mobilă de mari dimensiuni, dar doar atunci când aveți o casă care să o accepte. Dacă veți folosi mobilier mai mic veți deschide camera, și vă veți simți mai liberi. Camerele înghesuite cu mobilier se simt mult mai mici. Mizați pe piesele pe care le folosiți cel mai mult și încercați să restrângeți restul!

* Greșeală – Achiziționați produse dintr-un singur magazin și preferați ce este mai ieftin. Oprirea la un singur magazin „cu de toate” și cumpărarea tuturor elementelor de design din acel loc este foarte la modă în zilele noastre, dar mobilarea întregii case (sau chiar și a unei singure camere) din același loc tinde să aibă ca rezultat o poveste vizuală mult mai puțin interesantă decât dacă am avea curiozitatea să vedem și alte opțiuni.

Soluție: Dați o șansă și magazinelor mai mici, de cartier, care poartă linii de design diferite sau magazinelor online care vin de la producători și branduri diferite. În acest fel, chiar dacă aveți un stil sau o perioadă preferată, casa dvs. nu va abunda în monotonie, uniformitate și lipsă de originalitate. Poate fi ispititor să cumpărați mobilier ieftin din motive evidente, dar ceea ce economisiți în lei plătiți de multe ori în calitate. Când vine vorba de piese importante de mobilier, cumpărați-le întotdeauna pe cele mai bune pe care vi le puteți permite. (Excepția de la această regulă este cea care ține de tendințe – nu cheltuiți prea mult pe o piesă la modă, întrucât probabil că veți plictisi de ea mai devreme decât mai târziu.) Nu faceți lucruri de mântuială, ieftine sau din economie.Dacă nu vă puteți permite, așteptați.Veți sfârși prin a economisi bani, pentru că atunci când investiți în bunuri de înaltă calitate, nu va trebui să le înlocuiți.

* Greșeală – Cumpărați un set întreg. Păstrând aceeași direcție a cumpărăturilor dintr-un singur loc, o altă greșeală de design (deși unii nu sunt de acord că ar fi o greșeală), este să recurgeți la achiziționarea de mobilier în „set”, cum ar fi un dormitor cu pat, noptiere, comodă și dulap de același fel sau la obsesiva potrivire a canapelei cu fotoliile. Chiar dacă acest lucru poate reprezenta o „scurtătură” la îndemână multora dintre noi, întrucât putem realiza un stil coordonat fără prea multe bătăi de cap, rezultatele tind să aibă un interes scăzut și un farmec aproape egal cu zero. Mult mai indicat ar fi să profitați la maximum de vraja pe care o poate oferi mixarea diferitelor elemente. Teoretic, simetria ar trebui să denote armonie și frumusete, dar nu și când este vorba despre decorul unei camere. Un living în care fiecare (sau aproape fiecare) element are perechea lui, de la fotolii la rafturi si lampadare, poate părea artificial, obositor și monoton. Nici extrema cealaltă, în care fiecare piesă de mobilier este diferită, nu este o opțiune neapărat agreabilă, deși în unele decoruri eclectice se poate obține și acest efect.

Soluție: Axați-vă pe o piesă majoră și căutați la un alt producător un element care să o completeze, fără însă a se potrivi perfect. Designul final va aduce o aromă mai personală, una care nu poate fi găsită într-un catalog, o revistă sau un showroom. Detaliile de care trebuie să țineți seama în mixarea pieselor includ aspecte legate de culoare, de material, de diferitele tipuri de picioare (încrustate, drepte, rotunde, pătrate), de linia mobilierului (rotunjită sau în colțuri), de stilul de design și de perioada stilului respectiv. Totuși, aveți grijă să nu realizați un amalgam obositor de stiluri! Folosind câteva dintre aceste conexiuni, piesele vor fi de ajutor, astfel încât să puteți avea încredere că acestea se coordonează perfect. Ideal ar fi să limitați obiectele perechi la un număr destul de mic, două sau trei. Acolo unde credeți că ar trebui să existe o similitudine perfectă, de exemplu, în cazul fotoliilor, încercați să coordonați elementele, nu să le asortați impecabil. Cu alte cuvinte, dacă aveți două fotolii identice, decorați-le cu perne în design diferit. Dacă așezați pe o poliță două vase din ceramică, alegeți unele de aceeași culoare, dar cu modele diferite, sau cu același design, dar de culori diferite.

* Greșeală – Nu faceți niciodată alegeri îndrăznețe. Teama de a nu lua niciodată o decizie prea aventuroasă poate avea ca rezultat un spațiu prea blând sau nesatisfăcător.

Soluție: Trebuie să vă mai asumați din când în când riscul de a încerca ceva nou sau ieșit din tipare. Dacă alegeți o culoare închisă pentru pereți, puteți întotdeauna să dichisiți încăperea cu piese degajate și luminoase (cum ar fi decorațiuni albe sau mobilier în culori neutre), astfel încât să îmblânziți aspectul final. Orice se poate îndrepta pe parcurs, mai ales când vine vorba de design, important este să îndrăzniți!

* Greșeală – Sau faceți numai alegeri îndrăznețe. Opusul greșelii anterioare este să vă așteptați de la fiecare piesă să fie o declarație izbitoare. Chiar și în spațiile foarte dramatice, impresionante și bogate în contraste, unele elemente trebuie să fie simple, pentru a face loc punctelor focale. Gândiți-vă la acest lucru ca la gătit: o rețetă nemaipomenită poate avea cele mai scumpe și ispititoare condimente, însă până nu veți adăuga și „umila” sare nu veți reuși să o desăvârșiți. Așadar, ori de câte ori este posibil, limitați punctele focale la unul pe cameră. Uneori, arhitectura încăperii face imposibil acest lucru, dar mai multe puncte focale pot duce la un spațiu dezbinat, nelăsând ochiul să se odihnească.

Soluție: Dacă aveți o piesă de artă îndrăzneață, perdele frumoase sau unele materiale vibrante, lăsați celelalte piese (cum ar fi tapiseria canapelei sau covorul) să fie atrăgător de simple. Atunci când alegeți un element sau un material nou, asigurați-vă că vă gândiți cum să-l potriviți în întreaga paletă de decor, în loc să-l vedeți ca pe un element de sine-stătător. O pernă solidă sau o pătură ceva mai sfioasă poate să nu vă atragă atenția atunci când faceți cumpărături, dar ar putea fi exact piesa de care are nevoie spațiul dvs.

* Greșeală – Decorați cu prea multe accesorii mici. Obișnuiți să „îmbrăcați” dulapurile, rafturile sau măsuțele cu zeci de accente diferite de decor doar pentru că v-au plăcut toate în mod individual? Gândiți-vă mai bine! Nu vor arăta deloc plăcut împreună, ci, din contră, vor sfârși prin a fi o aglomerare încâlcită. Nici să aveți prea multe modele pe țesături nu este o idee prea bună, întrucât dacă fiecare covor, perdea, cuvertură sau pernă are un anumit tipar, puteți deveni mândri posesorii ai celei mai aglomerate dezordini văzute vreodată.

– Soluție: Mai puțin chiar înseamnă mai mult! Variați înălțimile și dimensiunile accentelor pe care le utilizați. De exemplu, pernele sunt menite să adauge confort, dar nu aveți nevoie de 10 exemplare pe o canapea! Evitați aglomerările inutile! Canapele nu au nevoie de mai mult de 3-5 perne, iar decorarea minimă a mesei poate face o declarație minunată. Două perne la fiecare capăt sunt într-adevăr tot ce aveți nevoie pentru ca o canapea să arate șic. Puteți opta pentru o pernă mare pe mijloc și câte una mai mică la ambele capete, dar puteți folosi și perne de aceeași mărime. Dacă observați că aveți o supraaglomerare de fotografii peste tot prin casă, soluția ar fi să luați în considerare crearea unui perete-galerie. Veți putea vedea într-un mod mai elegant și mai puțin intruziv toate fotografiile dvs. preferate adunate la un loc. Decorați peretele cu piese care să se afle nici mai sus nici mai jos de nivelul ochilor, ci exact la mijloc.

Încercați câteva trucuri:

  • Despărțiți vizual camera în patru secțiuni orizontale și atârnați piesele decorative de perete în porțiunea a doua de sus (sau a treia dacă numărați de jos în sus). Pentru a vă asigura că obțineți aspectul corect, tăiați niște cadre de hârtie și lipiți-le pe pereți înainte de a folosi elementele definitive.
  • Când alegeți o lucrare de artă prea mică, aceasta parcă plutește în mod ciudat pe perete, în loc să ancoreze spațiul, ceea ce distrage atenția. Există o regulă ușoară pentru a etala o piesă de artă deasupra unei canapele sau a unui pat: ar trebui să umple cel puțin două treimi din spațiul de perete de deasupra piesei de mobilier pentru a arăta și a se simți echilibrată.
  • Asta nu înseamnă întotdeauna că aveți nevoie de tablouri sau accesorii gigantice. Puteți „înșela” privirile prin atârnarea multiplă a mai multor piese mai mici, în stil salon, pentru a obține acoperirea perfectă a unui perete. Dacă piesele sunt uniforme în mărime, lăsați un spațiu egal între ele; dacă acestea variază în funcție de dimensiune, puteți să le amestecați.
  • În privința modelelor, rămâneți axați pe maxim trei modele de țesături. Combinați un covor în stil vintage, cu imprimeul lui fluid și foarte ofertant, cu un model inspirat din natură sau cu o imagine geometrică.
  • Nu folosiți huse în diferite modele, pentru a evita murdăria. Oricine urăște petele, dar dacă aveți toate șansele ca la un moment dat să vi se întâmple și dvs. acest lucru, este mai bine să vă cumpărați din start un mobilier rezistent la pete sau ușor de spălat, decât să îl acoperiți cu pături uriașe vechi, cearșafuri sau pânze în toate culorile și modelele.
  • Așezați 60% dintre cărțile de pe raft vertical, și 40% orizontal. Acest aspect creează atât echilibru, cât și spontaneitate. Cărțile așezate orizontal ar fi bine să nu fie ridicate deasupra celor puse vertical. Dacă, de exemplu, cărțile verticale se ridică la 30 cm, așezați trei sau patru cărți orizontal, la o înălțime maximă de 10 cm. Puteți adăga mini-ghivece cu plante pe raft, precum bonsai, dar evitați florile deoarece raftul o să pară prea încărcat.

* Greșeală – Decorați prea rapid și nu luați în considerare stilul dvs. de viață. O cameră confortabilă și primitoare nu poate fi creată într-o zi. Faceți-vă timp pentru a decide ce anume doriți, pentru a căuta lucrurile potrivite și pentru a nu lua decizii greșite. O cameră va evolua în mod natural în timp, așa că nu încercați să vă grăbiți și să terminați totul odată. Sunt șanse să fiți dezamăgiți de rezultate.

Soluție: Când cumpărați sau renovați o casă este important să vă gândiți la rentabilitatea investiției, nu atât la decorarea în sine. Cu toate acestea, nu cumpărați o piesă deoarece credeți că îi va crește în cele din urmă valoarea. Nu există garanții în acest sens, nici măcar în privința antichităților costisitoare. Cumpărați doar obiecte pe care le îndrăgiți cu adevărat, iar dacă acestora le va crește și valoare mai târziu, considerați acest lucru un bonus. Este important să fiți sinceri cu dvs. înșivă în timpul decorării! Adaptați toate piesele de decor sau mobilier stilului dvs. de viață. Nu vă lăsați niciodată convinși de ceva, dacă simțiți că acel ceva nu este potrivit pentru stilul și modul dvs. de viață sau al familiei, și nu faceți niciodată ceva doar pentru că este în tendințe. Faceți-l pentru că vă place. Și viceversa: Niciodată nu faceți ceva ce vă place doar pentru că este în tendințe. Abțineți-vă de la a proiecta „în grup”. Nu prietenii, rudele, vecinii etc. sunt cei care plătesc pentru renovare, ci dvs. Obțineți numai ceea ce vă doriți dvs. înșivă. Nu renovați la nivel aspirațional, dintr-o dorință intensă sau pentru că și vecinul a făcut la fel, ci doar când realmente este nevoie, și nici invers – nu presupuneți că ceea ce este bine pentru dvs. este potrivit pentru toată lumea. Renovările schimbă câte ceva, dar ceea ce este în neregulă cu noi sau în relațiile noastre va rămâne.

* Greșeală – Folosiți lumină prea slabă sau blocați lumina naturală. Lumina este, fără îndoială, cel mai important element din orice cameră. În plus față de iluminatul de tavan sau cel ambiental, adăugați iluminarea pe sarcini (citit, scris) și cea de accent în diferite colțuri ale camerei, pentru a vă asigura că este bine luminată atunci când se înserează. Draperiile groase pot fi frumoase, dar dacă țin lumina la distanță, camera va fi mult mai puțin primitoare. O altă greșeală comună este folosirea unei singure surse de lumină deasupra capului. Pentru funcționalitate, aceasta ar putea furniza cantitatea potrivită de lumină, dar din punct de vedere estetic nu este suficient.

Soluție: Perdelele cu pliuri din materiale transparente în culori neutre aduc textura și căldura atât de râvnite, dar sunt și suficient de vaporoase pentru a permite luminii să pătrundă. Pentru a maximiza lumina naturală atunci când aveți ferestre mici într-o cameră, evitați să așezați orice fel de mobilier în fața lor. Folosiți becuri de 60-75 wați în zone comune pentru o iluminare la nivel de sarcină, care nu trebuie să fie prea intensă. În spațiile personale (dormitoare, băi), un bec echivalent de 40-60 de wați este cea mai bună opțiune, întrucât oferă o lumină mai moale și de atmosferă, dar suficient de puternică. Pentru a echilibra și a face spațiul mai primitor, aveți nevoie de un amestec de surse pandativ, de podea (lămpi, lampadare) și de perete. Într-o cameră de zi cu o canapea standard (de aproximativ 180 – 190 cm lungime), utilizați cel puțin două lămpi. Dacă există mai mult de o zonă de ședere în cameră, ancorați-o pe fiecare cu o lampă de podea așezată lângă un fotoliu sau două scaune. În zona de dining, optați pentru o pereche de lămpi de masă sau de podea, care să flancheze masa.

* Greșeală – Nu folosiți perdele, draperii sau jaluzele. De ce să lăsați ferestrele neacoperite atunci când restul casei arată atât de bine!? Lăsați-vă creativitatea să zburde și îmbrăcați cu perdele diafane toate ferestrele disponibile, întrucât oferă stil și intimitate atât la interior cât și la exterior. Distrați-vă alegând tije, inele și finisaje decorative pentru o atingere la modă.

– Soluție: Perdelele agățate chiar deasupra ornamentelor unei ferestre, sau la jumătatea distanței dintre tavan și plafon, obișnuiau să fie regula de bază, însă profesioniștii susțin că aceasta este o oportunitate ratată. Agățați-le cât mai aproape de linia plafonului și alegeți-le pe cele de două ori mai mari decât lățimea ferestrelor. Cu toate că este unul dintre sfaturile de design interior cel mai ușor de urmat, totuși, în continuare, este o greșeală foarte des întâlnită. Perdelele sunt un element vertical într-o amenajare, care conduc ochiul spre tavan și oferă totodată înălțime camerei prin acest proces. Atunci când instalați galeria la o distanță mare față de tavan, percepția subconștientă a creierului este că spațiul este mai puțin înalt, întrucât, pentru subconștient, în această situație, înălțimea camerei este dată de poziția galeriei. Instalați galeria la 10, maxim 20 de cm de tavan. O altă greșeală la galeria perdelelor este să nu ofere spațiu suficient pentru a trage perdelele și draperia în lateralul ferestrelor.

* Greșeală – Utilizați covoare prea mici în comparație cu dimensiunea camerei. Covoarele ar trebui să se extindă dincolo de mobilier pentru a încadra camera. Dacă sunteți total îndrăgostiți de covorul dvs. actual și nu doriți să renunțați la el, recurgeți la stratificarea acestuia cu un covor mai mare sau cu o țesătură plată, naturală. Astfel, puteți păstra covorul dvs. favorit și, în același timp, puteți fi în trend. Un covor care se află pe o anumită parte a camerei face ca aceasta să pară fragmentată și să se simtă agitată.

Soluție: Mergeți până dincolo de marginile celei mai mari piese de mobilier. Dacă aveți o canapea standard, alegeți un covor de cel puțin 2 – 2,5 m, care se va extinde cu aproximativ 30 de cm pe fiecare parte a canapelei. Pentru dormitor, alegeți unul care este cu cel puțin 30 – 35 de cm mai lat decât patul (un covor de 2,5 pe 3 m sau 2,7 pe 3,5 m – pentru un pat king-size și un covor de 1,80 – pentru un pat standard, de dimensiuni mari). În zona de dining, alegeți un covor care se extinde la cel puțin 90 de cm dincolo de masă, pe toate părțile acesteia.

* Greșeală – Nu aveți deloc plante sau aveți prea multe plante prea mari. Chiar dacă o încăpere este mobilată după ultimele tendințe, în momentul în care o priviți nu puteți să nu remarcați că ceva îi lipsește. Și nu trebuie să vă gândiți prea mult până să vă dați seama că acel ceva este de fapt viața, organismele vii, natura și verdele proaspăt. Uitați-vă la o fotografie cu un living extrem de frumos amenajat. Acum, acoperiți cu bucățele de hârtie sau chiar cu propriile degețele toate plantele pe care le descoperiți în poză. Cum arată acum? Cu siguranță nu mai este la fel de frumos, pentru că nu mai are „viață”.

Soluție: Chiar dacă trebuie să recurgeți la variantele artificiale, plantele luminează o cameră și fac spațiul să se simtă viu și proaspăt. Puteți cădea și în extrema cealaltă, utilizând prea multe plante prea mari. Chiar dacă fiecare cameră ar trebui să aibă cel puțin două plante, nu exagerați și nu folosiți plante care cresc atât de mult încât să depășească spațiul. Găsiți versiuni mai mici care vor completa camera și decorați cu ele în consecință.

* Greșeală – Lipiți (toată) mobila de perete – Aceasta este probabil cea mai comună greșeală în amenajarea interioară, dar și cel mai ușor de reparat. Într-un apartament mic de bloc pare imposibilă o altă configurație a mobilierului în afara aceleia tradiționale, cu toate piesele lipite de perete. Doar că rezultatul nu este niciodată cel preconizat, pentru că în felul acesta spațiul pare mai mic și mai aglomerat. De multe ori credem că, dacă plasăm toată mobila lângă perete, acest lucru va crea iluzia unui spațiu mai mare. În realitate, generează un spațiu mare și nefolosit în centrul camerei.

Soluție: Din fericire, nu doar în spațiile foarte mari puteți să „dezlipiți” mobila de perete. Trageți canapeaua cu câțiva centimetri mai în față și încercați să creați o zonă de conversație, apropiind mai multe fotolii. În felul acesta atmosfera va părea mai aerisită, fără să pierdeți din suprafața utilă a camerei. Dacă aveți un spațiu restrâns, primul dvs. instinct ar fi să împingeți fiecare piesă către pereți. Un plan care căptușește pereții face de fapt un spațiu mic să pară și mai mic. Dacă lăsați pereții să respire veți face un spațiu mai expansiv. În cazul în care beneficiați de un living mare și spațios, alegeți să puneți canapeaua, fotoliile și măsuța de cafea în mijloc. Astfel, veți putea să vă plimbați în jurul mobilei și nu va fi totul atât de linear. Desigur, nu spunem să nu puneți deloc mobilier în dreptul pereților, ci doar să nu fie tot acolo. Faceți ca atmosfera din cameră să respire și să nu fie rigidă; să poată fi mutat oricând. Țineți minte că spațiile mici vor arăta întotdeauna mai bine, mai luminos și mai aerisit dacă le mobilați cu obiecte în nuanțe deschise. Aceeași regulă a nuanțelor luminoase în camere mici este valabilă și pentru covor, fotolii, scaune și culoarea pereților. Încercați să variați proporțiile și înălțimile, să le combinați în așa fel încât privirea să fie mereu atrasă către diverse puncte din încăpere: un taburet scund, o consolă înaltă, polițe asimetrice, rafturi modulare ascendente, ghivece cu plante de diferite mărimi. Grupați piesele de mobilier astfel încât acestea să invite la conversație și să dea aerul unei camere confortabile și primitoare.

* Greșeală – Triunghi ineficient de lucru în bucătărie – „Rețeta” perfectă pentru o bucătărie frumoasă înseamnă să luați în considerare atât componentele, cât și activitățile care au loc în această cameră, de la gătit și curățenia de după și până la prepararea unor gustări și chiar socializare. Mai presus de toate, bucătăria perfectă este extrem de confortabilă, având avantajul că veți dori să nu o mai părăsiți. Dacă, însă, aragazul este prea departe de blatul de lucru, iar chiuveta în colțul opus al încăperii, gătitul poate deveni o experiență dezagreabilă și obositoare.

Soluție: Zonele de lucru din bucătărie trebuie să fie așezate în așa fel încât să formeze un triunghi cu dimensiunea laturilor cuprinsă între 120 și 270 cm, această configurație fiind cea care oferă cea mai eficientă experiență de lucru. Iluminatul bine planificat și versatil este mai important pentru bucătărie decât pentru oricare altă cameră. Aveți nevoie de o lumină cât mai bună pentru a tăia alimentele cu grijă. În afară de asta, bucătăriile sunt, în general, de dimensiuni reduse, iar luminile slabe dau impresia unei încăperi și mai mici. Atunci când faceți planul de amenajare a unei bucătării, trebuie să aveți mai întâi în vedere instalația bucătăriei, și apoi partea estetică. Evitați pe cât posibil să folosiți o singură culoare pe pereți, dulapuri, frigedere și mese. Două culori care să predomine și una sau două folosite mai rar, vor avea un efect garantat. Pentru spațiile mici, un aspect de tip galeră (adică cu mobilier și utilități amplasate față în față sau vizavi) este o opțiune foarte la modă. O idee de design pentru bucătăriile moderne este amplasarea spațiului de lucru „în triunghi”, un concept vechi de aproape 70 de ani foarte utilizat încă în lumea designului de azi. O idee simplă care poate economisi timp și energie, ”triunghiul” leagă cele trei zone de lucru principale: chiuveta, aragazul și frigiderul. Ca orientare generală, distanța dintre aceste zone nu trebuie să fie mai mică de 120 de cm și mai mare de 250 de cm. Suma tuturor celor trei laturi ale triunghiului ar trebui să fie undeva între 360 și 750 de cm. Un spațiu eficient în formă de triunghi reduce etapele preparării mesei și ale întreruperii activității din pricina fluxului de persoane. Astăzi, această metodă de lucru este contestată de celelalte opțiuni existente, dar, cu toate acestea, este încă un punct de plecare valoros al amenajării unei bucătării moderno-funcționale. Dacă spațiul este mai micuț, probabil veți dori să luați în considerare amplasarea tuturor utilităților pe un singur perete sau în stil galerie. În prezent, câștigă în popularitate bucătăriile minimaliste, în care elementele evidente, cum ar fi combinele frigorifice sau dulapurile superioare, sunt reduse la maximum sau ascunse vederii, zona bucătăriei începând să aibă aceeași sensibilitate ca orice al spațiu de locuit, spre care de altfel și tinde.

* Greșeală – Aveți cabluri și fire expuse. Când veți instala pentru prima dată televizorul, sistemul audio, cablul tv și internetul, plus alte cine știe câte asemenea cabluri, fire, rețelistică, periferice și adaptoare, totul vi se va părea un păienjeniș încurcat din care parcă nu aveți cum scăpa.

Soluție: Dacă nu găsiți altă modalitate de a depăși acest impas, folosiți niște dispozitive pentru mascarea cablurilor, înfășurați firele în jurul lor, montați-le sau lipiți-le pe perete și vopsiți-le în aceeași culoare ca și peretele. Cablurile sunt acum deghizate! Mai ales că, fiind foarte greu de depistat, veți ține și bebelușii neastâmpărați sau animalele de companie dornice de ronțăit la distanță.

* Greșeală – Tratați fiecare cameră ca pe o unitate separată. O casă sau un apartament este o unitate completă formată din camere diferite. Aceste încăperi (chiar dacă nu este nevoie să arate la fel) ar trebui să facă referință una la cealaltă și nu să se excludă reciproc.

Soluție: Încercați să coordonați stilurile și culorile într-o oarecare măsură, astfel încât casa dvs. să nu se simtă agitată și dezbinată.

* Greșeală – Nu vă puteți desprinde de trecut. Multora dintre noi le este extrem de dificil să se descotorosească de elementele trecutului. Însă trebuie să admitem că trăim alte timpuri, că vremurile se schimbă și că lucrurile nu vor fi întotdeauna la fel. Exact așa cum uneori suntem nevoiți să ne înnoim garderoba din simplul motiv că unele piese nu mai sunt la modă, tot așa unele obiecte de design din anii trecuți trebuie să facă loc celor în trend.

Soluție:Cu tehnologia din zilele noastre, opțiunile sunt dintre cele mai bune, iar direcția este mereu înspre mai bine. Există atât de multe resurse și posibilități, încât ar fi păcat să vă limitați la ceea ce deja ați trăit. Mergeți mai departe și dați tendințelor în design o șansă, pentru că în amenajările interioare, ca de altfel, în orice domeniu, totul se schimbă. În această avalanșă de produse noi, s-ar putea chiar să găsiți un stil îndrăzneț de care să vă îndrăgostiți pentru totdeauna. Deși nu ar fi indicat, dacă doriți să rămâneți la modă.

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://www.houzz.com/ideabooks/69260512/list/7-major-decorating-mistakes-and-how-to-avoid-them

https://www.blesserhouse.com/common-decorating-mistakes-and-how-to-avoid-them/

https://www.thespruce.com/how-to-avoid-decorating-mistakes-2213435

https://blog.ashleyfurniture.com/7-common-decorating-mistakes-avoid/

https://www.houzz.com/magazine/7-major-decorating-mistakes-and-how-to-avoid-them-stsetivw-vs~69260512

https://www.realsimple.com/home-organizing/home-improvement/decorating-mistakes?slide=538540#538540

https://medium.com/@dhrishni/10-biggest-home-decor-mistakes-you-need-to-avoid-and-their-solutions-121a917c3164

https://www.vivre.ro/blog/9-greseli-frecvente-de-design-interior-si-cum-le-poti-evita