Donald Tusk ar dori să scape de Orbán Viktor

Vicepreşedintele Parlamentului European, austriacul Othmar Karas, membru al Partidului Popular European (EPP) crede că în septembrie – când va avea loc întrunirea liderilor – familia politică conservatoare trebuie să ia o decizie în ce privește statutul partidului de guvernământ maghiar, Fidesz în formaţiunea cea mai numeroasă din legislativul european – scrie cotidianul austriac Kurier. Karas îl sprijină pe preşedintele EPP Donald Tusk, a cărui opinie e că trebuie eliminată formaţiunea politică maghiară condusă de Orbán Viktor, deoarece acesta vrea să transforme EPP într-un partid naţional-conservator, care ar funcţiona pe baza autoritarismului. Othmar Karas –  care este ginerele fostului secretar general al ONU, Kurt Waldheim – adaugă că este deosebit de îngrijorător faptul că Orbán a luat în colimator independenţa justiţiei, ştiinţa şi învăţământul. În afară de cele de mai sus, premierul maghiar își creează noi şi noi duşmani, fără să ţină cont că un partid trebuie să se bazeze pe anumite principii şi să exprime o comuniune de valori. În acest context Partidul Popular European trebuie să fie fidel propriei sale identități şi să declare deschis ce reprezintă. Karas crede că EPP trebuie să scape de Orbán, după ce acesta a declarat că democraţia liberală este moartă.

În privinţa statutului Fidesz în EPP comisia însărcinată cu cercetarea situaţiei a ajuns într-un blocaj pentru că fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel a vrut ridicarea suspendării Fidesz, în schimb fostul prim-ministru belgian Herman van Rompuy a opinat că excluderea este singura opţiune acceptabilă. Întrucât premierul maghiar nu vrea să renunţe la ideile sale antiliberale, Donald Tusk susţine excluderea Fidesz, dar nu este convins că va putea asigura majoritatea necesară pentru această decizie, având în vedere că în acest caz EPP ar pierde 12 voturi în Parlamentul European (atât numără grupul deputaţilor Fidesz).

Cheia deciziei se află la cele două partide germane, Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Social Creştină (CSU), dar politicieni influenţi din Germania cred că două personalităţi incompatibile nu pot coexista pentru mult timp într-o singură formaţiune politică şi unul dintre ei trebuie să plece. Dacă Tusk va reuşi să convingă majoritatea celor din EPP, atunci cel care va pleca va fi Orbán, dacă nu va putea obţine această decizie, atunci poziţia lui de preşedinte EPP va deveni incertă. În acest ultim caz însă EPP trebuie să se aştepte că mai multe partide vor pleca din familia politică, pentru că nu sunt dispuse să coopereze cu Fidesz.

După cum este cunoscut, calitatea de membru al Fidesz a fost suspendată încă din 20 martie anul trecut. Atunci s-a constituit o comisie numită Consiliul Înţelepţilor formată din trei politicieni conservatori cu mare experienţă: Hans-Gert Pöttering, Herman van Rumpuy şi Wolfgang Schüssel. Comisia trebuia să depună raportul cu propunerea de excludere sau de reprimire în octombrie anul trecut. Deşi cei trei politicieni au făcut mai multe vizite în Ungaria, raportul nu a fost elaborat la data stabilită, şi comisia a solicitat prelungirea termenului până în ianuarie 2020. Atunci comisia a depus raportul, însă fără o propunere clară. Membrii acestei entităţi nu au reuşit să ajungă la un numitor comun, astfel au transferat decizia conducerii EPP. Mai mult, săptămâna trecută comisia – la propunerea lui Herman van Rumpuy – s-a dizolvat. Politicianul belgian a motivat dizolvarea comisiei de incapacitatea sa de a formula un punct de vedere comun.

Între timp a crescut presiunea asupra liderilor EPP pentru excluderea Fidesz. În luna aprilie, 13 partide din cadrul EPP au iniţiat excluderea Fidesz-ului. Scrisoarea celor 13 partide a fost trimisă atât lui Donald Tusk, cât şi liderului grupului parlamentar EPP în Parlamentul European, Manfred Weber. Printre cele 13 partide semnatare se regăsesc membrii fondatori ai Uniunii Europene cum sunt creştin-democraţii din Olanda, Belgia sau Luxemburg. Motivul pentru care conducerea EPP nu a putut lua până acum o decizie finală este acela că CDU şi CSU încă nu şi-au clarificat poziţia faţă de Fidesz, cu toate că potrivit informaţiilor cotidianului german Die Zeit există din ce în ce mai mulţi politicieni conservatori pentru care prezenţa în EPP alături de Fidesz a devenit stânjenitoare.

Ervin Székely – RADOR