Festivalul Lavandei 2020 din Bărăgan, ediția I (picnic style)

Povestea Lavandei este spusă undeva în comuna Bărăganul, din județul Brăila, la 140 km de București, de oameni frumoși, care găsesc fericirea în dăruire …
Lavanda este o legendă în sine, iar pentru a ne convinge, sugerez să mergeți în această frumoasă zonă și vă asigur că veți rămâne captivați de natură, de mirosul florilor mov. Întâlnirea cu lavanda este, în primul rând, una vizuală… Apoi, puternic olfactivă. Lavanda îți oferă multă relaxare, datorită impactului său deosebit de puternic emoţional, merită să vii să o admiri în toată splendoarea ei, aici, în Bărăganul.
Lavanda românească chiar merită descoperită și îndrăgită. Pentru a intra în această poveste frumoasă trebuie doar să fii înconjurat de un lan de lavandă, de mai multe hectare mov, pline de un parfum amețitor . Lavanda spune și ea povestea ei, mai întâi te cheamă în mijlocul florilor mov, apoi te îmbie s-o descoperi, oferindu-ți relaxarea și muzica naturii, la care participă albinele, fluturii, vântul, pasările cerului. Trebuie doar să te lași dus de acest val îmbietor și să o asculți. Povestea lavandei este frumos spusă și de către organizatoarea acestui eveniment inedit Festivalul Lavandei 2020, Alina Gutium.

Festivalul Lavandei a fost pentru unii un motiv să se trezească dimineața și să plece la drum spre comuna Bărăganul, iar pentru alții pastila de enegie de care au nevoie pentru o nouă zi sau simplul pretext de socializare în această perioadă grea, de pandemie. Unii au parcurs chiar și sute de kilometri pentru a veni și a asculta povestea lavandei.

Câmpia Bărăganului, care este situată la granița dintre județele Ialomița și Brăila i-a așteptat pe toți iubitorii de frumos, de culoare, relaxare și de mizica naturii, toate acestea regăsindu-se în prima ediție a Festivalului Lavandei 2020, care a oferit două zile de distracţie, pe 13 şi 14 iunie, fără limită şi pentru toate gusturile.

Dincolo de apariţiile la festival a unor nume cunoscute precum scriitorul Mircea Dinescu, care a prezentat ultimul album de poezie “Scaunul cu trei picioare”, Adrian Sonka, o enciclopedie a cerului, de la Observatorul Astronomic din București, caricaturistul Costel Pătrașcan și Chef Munti, organizatorii evenimentului au reușit să le ofere vizitatorilor o explozie de culoare de pe lanurile de lavandă, bună dispoziție și relaxare.


Parfumul suav de lavandă și florile de culoare mov extrem de delicate aduc în prim plan frumusețea câmpiei Bărăganului, dar și a oamenilor care se ocupă de aceste plantații.
Românii îndrăgostiți de flori și de frumos au putut admira hectarele mov pline de arome îmbietoare și de mirosul delicat. Câteva sute de vizitatori au participat, sâmbătă și duminică, în Câmpia Bărăganului la Festivalul Lavandei, ediția a I-a. Evenimentul este unic în ţara noastră şi chiar poate și din sud-estul Europei.
Organizatorii speră ca românii să redescopere frumuseţea lavandei, o floare ce ar putea reda spaţiilor verzi frumuseţea şi nobleţea de altă dată. Pe lângă frumusețe, planta oferă multiple beneficii pentru sănătate, te îmbie la relaxare. Festivalul a oferit tuturor doritorilor clipe de neuitat, ei au putut vizita gratuit plantațiile de lavandă de pe o întândere de peste 15 hectare, situate exact la graniţa dintre judeţele Brăila şi Ialomiţa. Vizitatorii care au avut ocazia să admire câmpurile de lavandă au rămas plăcut surprinși de frumusețea acestei plante, beneficiind în sânul naturii de multă relaxare.
Când spui lavandă, spui parfum și culoare și poate avem și noi norocul ca lavanda, aurul violet, cum i se mai spune, culoarea prin excelenţă a peisajelor Provence-lui, să transforme Bărăganul într-o regiune extrem de iubită de turişti.

Ajungând aici, am avut impresia că trăiesc o sărbătoare a simţurilor, că am primit o invitaţie de a mă pierde în această zonă plină de parfum și culoare și de a mă lăsa fermecată de frumuseţea lavandei și a acestui pământ.
Am stat de vorbă cu tânăra Alina Gutium, cea care a invitat pe toată lumea la sărbătoarea lavandei, subliniind că organizatorii au pregătit surprize şi pentru cei mici, care au avut ocazia să asculte un “povestitor al cerului”, să stea la un foc de tabără sau să lanseze lampioane.

“Să vezi în jurul tău o explozie de culoare, să simţi parfumul suav al lavandei şi să asculţi muzica naturii pe fundal? Ei bine, nu trebuie să mergi până în celebra regiune Provence din Franţa pentru a te bucura de îmbietorul peisaj mov. Există o astfel de imagine pitorească chiar aici, în România, mai exact în judeţul Brăila, în zona comunei Bărăganul”, a mai declarat Alina Gutium.


Spectaculos, multă culoare, distracţie, socilizare cu prieteni sau necunoscuți, relaxare și frumoasa poveste a Lavandei din Bărăganul.
“Noi avem o fermă aici, în Bărăganul. Am vrut să amenajez curtea fermei pentru ziua tatălui, că se apropia în primăvară, să îi fac o surpriză. Am apelat la cunoştinţele mele de peisagistică şi printre florile puse acolo în grădină am folosit şi vreo 30 de tufe de lavandă. Şi când au început să înflorească am fost foarte încântaţi. Tot citeam că lavanda este un repelent natural şi că se poate face ulei din ea. Şi ne-am apucat să fierbem câteva flori din cele 30 de tufe, am obţinut apă de lavandă şi din ce am obţinut am pus să fac câteva săpunele”, așa începe povestea lavandei de la Bărăganul, dezvăluită de Alina Gutium.
Ceea ce a pornit ca o joacă s-a transformat într-un business de familie, tânăra reuşind să creeze un brand românesc de cosmetice naturale.
“În primul an am avut emoţii, că lavanda se plantează toamna. Noi am plantat manual 15 hectare, am avut până la 40 de oameni care au muncit la plantare, a fost o vreme foarte friguroasă. Şi am stat cu emoţii toată iarna, aşteptând primăvara să vedem dacă ne-a reuşit plantatul. Şi primăvara, când am văzut primele frunzuliţe şi că totul a fost un succes, am fost foarte bucuroşi. Dar ce facem noi cu 15 hectare de lavandă? Ok, ne trebuie distilerie. Şi aşa a început afacerea. Apoi lucrurile s-au întâmplat pe repede înainte, exact ca şi cu organizarea festivalului”, ne-a mărturisit tânăra.
Alina mi-a povestit şi cum i-a venit ideea organizării primei ediţii a Festivalului Lavandei din Bărăganul (picnic style) şi cum ceea ce a pornit ca o mică reuniune a cultivatorilor din Brăila şi Ialomiţa s-a transformat într-o adevărată desfăşurare de forţe.
“Noi avem două lanuri, unul de 15 hectare, altul de 10 hectare. Ferma noastră este fix la graniţa dintre judeţe şi am zis să ne adunăm cultivatori şi producători din ambele judeţe, să organizăm un festival prin care să ne facem cunoscută munca. Dar cum am aflat că avem voie adunări de până la 500 de persoane au început să vină idei şi întrebări din partea oamenilor. Şi împreună cu un grup de prieteni ne-am organizat să le oferim vizitatorilor un eveniment în care să se simtă bine, să fie multă voie bună, relaxare, să se bucure de plimbări cu căruţa, plimbări cu bicicleta, să poată campa peste noapte. Am încercat să le oferim şi mai multe variante de a se distra. Noi suntem foarte încântaţi şi entuziasmaţi… ! Locaţia este foarte frumoasă. Din punctul meu de vedere este un mic paradis în câmpul acela”, a mai afirmat Alina, care şi-ar dori ca festivalul să devină o tradiţie.


“Ideea de a organiza Festivalul Lavandei a venit anul trecut, în 2019, într-o noapte când distilam lavandă și făceam schimb de experiență cu alți colegi din breaslă. Campania de distilare durează aproximativ o lună. Festuivalul Lavandei a fost gândit ca o sebare câmpenească , plină de voie bună și de relaxare
O altă organizatoare, Florina, spune că pentru ea povestea lavandei a început în urmă cu patru ani, atunci când a plantat un hectar de lavandă. Florina le oferă iubitorilor de frumos produse artizanale precum perne umplute cu lavandă ecologică, în diverse imprimeuri, aranjamente unice pentru decor sau mărturii, săculeți cu motive tradiționale, perne de călătorie și pentru yoga. Ce-și mai dorește? Să ajungă la cât mai mulți iubitori de frumos și să arate lumii că și în România există lavandă și perspective faine în agricultură, atâta timp cât pui suflet în ceea ce faci și muncești de două ori mai mult.

Cei care au luat de acasă bicicleta din dotare, s-au bucurat de frumusețea lanului de lavandă, de plimbări cu bicicleta și au putut vizita și Lacul Tătar, o rezervație naturală situată la doar trei kilometri de lanul de lavandă. Cei care au adus și cortul, au avut ocazia să-l instaleze în zona special amenajată și să se relaxeze la un pahar de vin în lavandă.
Seara de sâmbătă a fost animată frumos și relaxant cu un foc de tabără și sunete de chitară… Au fost organizate și tombole cu multe surprize. Cei care au dorit să plece cu un suvenir, au avut ocazia să viziteze zona de cumpărături, unde câțiva expozanți și-au prezentat produsele cosmetice naturale, accesori, obiecte de decor aranjamente florale cu lavandă. Au existat chiar și fotografi profesioniști printre vizitatori, iar cei care au dorit să rămână cu o amintire și în imagini, nu doar în suflet, au putut beneficia de fotogafii gratis.
Surprize au fost şi pentru cei mici, ei au avut ocazia să cunoască un “povestitor al cerului”. Pe 13 iunie, în jur de ora 21:00, astronomul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti le-a vorbit copiilor despre fascinanta Lună, despre stele, constelaţii şi planete.

Pentru cei care au dorit să vadă apusul şi răsăritul din câmpurile de lavandă, organizatorii au amenajat şi o zonă de camping, unde au putut rămâne peste noapte.
Însă cea mai frumoasă parte a fost cea când vizitatorii au putut împărtăşi impresiile despre festival la un foc de tabără, desigur, cu respectarea distanţării sociale.

Violeta Drăguță, Agenția RADOR