2020. június 17

Koronavírus Romániában: 300 fölé ugrott az új fertőzéses esetek száma

Az elmúlt 24 órában 345 új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 22 760-ra emelkedett – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 14 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 1451-re nőtt.  A gyógyultak száma 16 117, így az aktív fertőzöttek száma 5192-re nőtt a keddi 4907-hez képest. Jelenleg 161 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában 11 715 teszt eredményét dolgozták fel. Legutóbb 40 napja, május 7-én volt ilyen magas az esetszám, akkor 392 új fertőzést jelentettek. Kedd 10 óra és szerda 10 óra között a koronavírussal összefüggésbe hozható tizennégy új halálesetet regisztráltak Romániában – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A halálos áldozatok száma ezzel elérte az 1451-et. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.017)

A luxusnyugdíjak 85 százalékos megadóztatásáról döntött a parlament

A speciális törvények révén bevezetett luxusnyugdíjak progresszív adózásának bevezetéséről fogadott el törvénytervezetet szerdán a parlament. A jogszabály 85 százalékos adót vet ki a – nem járulékbefizetés alapján meghatározott – különnyugdíjak havi 7000 lejt meghaladó részére. A havi 2000 lejnél nagyobb nyugdíjak 2000 lej feletti (7000 lejig terjedő) részét 10 százalékkal adóztatják meg. A parlamenti pártok azt követően egyeztek meg a luxusnyugdíjak megadóztatásáról, hogy a bírák, ügyészek, pénzügyőrök, pilóták, törvényhozók és diplomaták különnyugdíjának eltörléséről rendelkező, januárban elfogadott törvénytervezet elbukta az alkotmányossági kontrollt. A mostani jogszabály már a katonák, rendőrök és titkosszolgálati alkalmazottak szolgálati járandóságára is kiterjed. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.017)

A parlament egyelőre nem szavaz a veszélyhelyzet meghosszabbításról

A parlament egyelőre nem szavaz a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását előíró kormányhatározatról – erről a két ház házbizottságának szerdai együttes ülésén született döntés. A PNL szerint nem szükséges a parlament jóváhagyása, mert nem vezetnek be korlátozásokat. Parlamenti források szerint emellett arról is döntött a testület, hogy levelet küld Ludovic Orbannak, amelyben felhívja a miniszterelnök figyelmét, hogy a határozatot öt napon belül a parlamentnek is meg kell szavaznia, a veszélyhelyzet meghosszabbításához ugyanis a törvényhozóknak is hozzá kell járulniuk, nem elég csak „tájékoztatni őket” az intézkedésről. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.017)

A PSD a veszélyhelyzet 15 nappal való meghosszabbítását támogatja

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a veszélyhelyzet 15 nappal való meghosszabbítását támogatja, nem a kormány által elhatározot 30 naposat – közölte Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke. A politikus, aki egyben a képviselőház elnöke is, bírálta kedd este a kormányt, amiért későn fogadta el és küldte el a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozatot. Hozzátette, tervei szerint szerdán összeülnek más pártvezetőkkel, jogászokkal és a PSD orvos-törvényhozóival, hogy pontonként megvizsgálják a dokumentumot. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.017)

Hosszú a kamionsor a csanádpalotai határátkelőnél

Hosszú a kamionsor a csanádpalotai autópálya-határátkelőhely előtt az M43-as autópályán, a Romániába tartó teherautóknak négy órát kell várakozniuk – közölte a magyar rendőrség szerda délelőtt a honlapján. Az autóbuszoknak és a személyautóknak kétórás várakozásra kell számítaniuk a kilépőoldalon. Magyarország felé a teherforgalomban szintén kétórás a várakozás. Az Útinform adatai szerint az M43-as autópályán a csanádpalotai átkelő előtt 7 kilométeres a kamionsor. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.017)

Andrei Demeny, RADOR