Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării transmite live cea mai mare conferinţă de fact-checkers din lume – Global Fact 7

Cea mai mare conferință de fact-checkers din lume – Global Fact 7 va fi transmisă live de Facultatea de Jurnalism și Științe Comunicării a Universității din București, pe pagina oficială de Facebook (www.facebook.com/fjsc20), între 22-27 iunie 2020. Evenimentul este unul de tradiție, organizat anual de International Fact-Checking Network.

7 zile de dezbateri online, cu peste 950 de membri ai comunităţii de fact-checking

Conf. univ. dr. Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a UB: „La conferința Global Fact de anul trecut au fost 240 de participanți din 55 de țări. Anul acesta, la Global Fact 7, pentru că evenimentul este online, vor fi 7 zile de dezbateri online, în loc de 3, vom fi de 4 ori mai mulți. 950 membri ai comunității de fact-checking din 70 de țări s-au înregistrat deja pentru conferință. Împreună cu partenerii noștri de la Stadeum Group invităm studenții și profesorii pe pagina noastră oficială de Facebook acolo unde vom oferi acces gratuit la dezbaterile și workshopurile despre cum verificăm informațiile, acuratețea datelor, despre cum prezentăm publicului fapte demonstrabile și mai ales despre cum informăm corect și responsabil publicul într-o epocă a dezinformării și amenințărilor propagandei și manipulării prin fake-news”.

Pandemia COVID-19, dublată de criza fake-news

Brian Pike, directorul Stadeum Group, Official Facebook Media Partner.: „Stadeum Group a trimis mii de solicitări pentru ștergerea numeroaselor pagini fake și postări conținând fake-news doar în ultimul an, numărul lor crescând semnificativ în contextul pandemiei COVID-19. Acuratețea informațiilor este un subiect sensibil, cu un impact important în viața de zi cu zi. Suntem onorați de parteneriatul cu Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București și de proiectul pe care îl vom construi împreună pentru a reda vocea și credibilitatea adevăraților jurnaliști. Vor fi numeroase prezentări cu abordări din diferite domenii de cercetare asupra fact-checking. Toate sesiunile vor putea fi vizionate live stream și sunt gratuite atât pentru studenții FJSC, cât și pentru publicul larg preocupat de metodele prin care jurnaliștii profesioniști verifică faptele, într-o perioadă marcată de infodemie în care dezinformarea și conspirațiile au explodat pe internet”.

Demersurile jurnaliştilor pentru verificarea informaţiilor vor fi în centrul dezbaterilor

În cadrul conferinței, desfășurate anul acesta online, având în vedere contextul generat de pandemia de COVD-19, peste 150 speakeri din peste 40 de țări vor dezbate despre demersurile pe care le fac jurnaliștii din întreaga lume pentru verificarea faptelor și a informațiilor. Din cele 50 de paneluri, 24 sunt gratuite pentru public, live stream pe Facebook și YouTube. Agenda conferinței virtuale din acest an poate fi consultată aici : https://virtual.globalfact7.com/agenda.

Articol de: Adelina Boboc