Fotografii recente ale unui tablou de Van Gogh furat apar în Olanda

Un expert olandez în artă a declarat, joi, că a primit fotografii recente cu un tablou de Vincent van Gogh furat, despre care a spus că reprezintă o „dovadă a existenţei” operei dispărute dintr-un muzeu în timpul izolării.
Tabloul „Grădina presbiteriului Nuenen primăvara” a fost furat pe 30 martie de la Muzeul Singer Laren, în apropiere de Amsterdam, pe atunci închis din cauza epidemei noului coronavirus. Hoții au forţat ușa din sticlă a clădirii pentru a fura pictura din 1884, estimată între unu și șase milioane de euro, potrivit presei olandeze. Arthur Brand, poreclit „Indiana Jones al lumii artei” pentru exploatările sale de anchetator, a spus că a primit fotografii cu tabloul în urmă cu câteva zile de la o sursă pe care nu dorește să o identifice. Fotografiile arată tabloul, precum și prima pagină a cotidianului „New York Times” din 30 mai pentru a dovedi data realizării fotografiilor. „După trei luni de investigații intense, mi s-au trimis aceste fotografii. Este prima dovadă de viață a tabloului pe care o avem”, a declarat pentru AFP dl.Brand, remarcând totuși o zgârietură nouă în partea de jos a picturii. Una dintre fotografii arată partea din spate a tabloului, unde se vede în special proveniența pânzei și istoria proprietarilor săi. „Nu există nicio îndoială în mintea mea că aceasta nu ar fi opera autentică”, a spus expertul în artă, observând că, prin intermediul acestor fotografii, s-ar putea ca hoții să încerce să găsească un cumpărător în comunitatea criminală.
Întrebat de AFP dacă poliția a fost sesizată, Arthur Brand a spus pur și simplu că a „urmat canalele obișnuite”./rcostea

www.lefigaro.fr – 19 iunie