INDEX (Ungaria): Google din România a fost amendat din cauza denumirii Catedralei Neamului

CNCD a amendat Google Romania cu 10.000 lei, deoarece pe aplicaţia electronică a noii catedrale ortodoxe din Bucureşti – Catedrala Mântuirii Neamului – autori necunoscuţi au postat o etichetă, redenumind-o Catedrala Prostirii Neamului Românesc. Decizia CNCD a fost unanimă, toţi cei opt membri au votat pentru amendă.

CNCD, aflat în subordinea Parlamentului, s-a autosesizat din oficiu şi a stabilit că Google Romania nu a luat nicio măsură pentru a preîntâmpina acest gest şi nu a anunţat nici conducerea despre procedura intentată. În opinia membrilor CNCD care au perceput amenda, întreprinderea a lezat demnitatea grupurilor confesionale în general şi în acest caz în special pe cea a ortodocşilor. Scrisul aflat pe harta Google a declanşat protestul vehement al BOR.

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a opinat că acest caz se califică a constitui o discriminare, deoarece a jignit o comunitate. A menţionat că s-a adresat un apel filialei Google din România solicitând ca timp de 10 zile să afişeze pe net conţinutul deciziei luate împotriva sa, iar în continuare să garanteze crearea unui sistem care să permită verificarea diferitelor etichete şi să se poată preîntâmpina apariţia altor cazuri similare.

Responsabilii Google au afirmat că nu ei se fac vinovaţi de apariţia etichetei respective, ci întreprinderea mamă din Irlanda.(NAK)

https://index.hu/techtud/2020/06/17/megbirsagoltak_a_roman_google-t_a_nemzet_butitasa_katedralis_miatt/

Traducerea: Imola Stănescu

INDEX (Ungaria) – 17 iunie