június 19.

 

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 23.400 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 16.555 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1484 személy meghalt; az intenzív osztályokon 184 beteget ápolnak.

Jelenleg 1.392 személy van intézményes karanténban és 82.236-en otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 608.771 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 494 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1.606 a 0800.800.358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Legfelsőbb Bíróság és a Nép Ügyvédje a szolgálati nyugdíjak 85%-os megadóztatásával kapcsolatban

A Legfelsőbb Bíróság azt kifogásolta, hogy a törvényhozás figyelmen kívül hagyta az Alkotmánybíróság sorozatos döntéseit ebben a tárgyban, továbbá nem egyeztetett a Bírák Tanácsával és több jogi alapelvet is megsértett, ezek között megemlítette a méltányos adóztatás és a bírói függetlenség elvét. Az elmúlt hónapban az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a szolgálati nyugdíjak eltörlését. Mint ismeretes tegnap a törvényhozás elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében a 7000 lejnél magasabb nyugdíjak azon részét, amely meghaladja az említett értékhatárt 85%-os adóval terhelnék. (Rador Hírügynökség)

A Nép Ügyvédjének ajánlása

Az intézmény arra hívja fel Nelu Tătaru egészségügyi miniszter figyelmét, hogy vizsgálja felül azoknak a személyeknek a jogi helyzetét, akiket koronavírus-fertőzéssel utaltak kórházba, de nem mutatják a betegség tüneteit. Az egymást követő miniszteri rendeletek értelmében ezek a személyek akaratuk ellenére vannak kórházban és ki vannak szolgáltatva annak, hogy egy közigazgatási szerv korlátozza egyéni szabadságjogaikat. A Nép Ügyvédje ismételten felhívja az egészségügyi miniszter figyelmét arra, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében ilyen jellegű intézkedéseket csak a parlament hozhat. (Radio România Actualităţi)

Több százan tüntettek tegnap az elnöki palota előtt a nemi identitás tanulmányozásának tiltása ellen

A tiltakozók úgy vélték, hogy a parlament által elfogadott rendelkezés sérti az emberi jogokat és diszkriminációt generál. A törvényhozás a héten közvita nélkül elfogadott egy olyan módosító indítványt, amelynek értelmében tilos olyan elméletek, illetve vélemények terjesztése, amelyeknek értelmében különbség lenne a nemi identitás és a biológiai nemi jelleg között. A tüntetők szerint ez a rendelkezés csak a konzervatív vallásos csoportok véleményét tükrözi és – törvényerőre emelkedése esetén – olyan állampolitikát generálna, amely a magyarországihoz és a lengyelországihoz hasonlatos. Románia az Európai Unió azon kevés országainak egyike, amely megtiltja a párkapcsolaton alapuló közös háztartás jogi intézményét és az azonos neműek házasságát és ezen a szemléleten változtatni kell – hangsúlyozták a tüntetők, akik arra kérték az államfőt, hogy ne hirdesse ki a törvényt. Klaus Iohannis csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy újragondolásra visszaküldi a parlamentnek a törvény azon cikkelyét, amelyik 50.000 lejes pénzbírsággal sújtaná azokat a tanintézeteket, amelyek a nemi identitás tárgyát oktatnák, illetve ilyen jellegű kutatásokat folytatnának. (Reuters – Rador Hírügynökség)

Bombariadó volt ma reggel az egyik bukaresti metróállomáson

Egy férfi ma reggel 8,15-kor felhívta a 112-es sürgősségi számot és azt mondta, hogy az Eroilor metróállomáson egy robbanószerkezetet helyeztek el. A bejelentés nyomán a rendőrök a 17-es számú rendőrörsről, valamint a metró-rendőrségtől a helyszínre siettek, ahol lezárták a forgalmat és az utasokat is eltávolították. A metróforgalomban ez fennakadást okozott, de megzavarta a felszíni, közúti forgalmat is. Egy órai keresés után a rendőrök megállapították, hogy a hamis riadóztatással van dolguk. Időközben sikerült azonosítani a telefonálót is, egy Olt megyei 55 éves férfi személyében. A rendőrök most arra keresik a választ, hogy a telefonálónak lehettek-e olyan információi, miszerint valóban robbantani akartak a metróban, vagy csak egy rossz viccről van szó. Ez utóbbi esetben az elkövető tetemes pénzbüntetésre számíthat. (Román Televízió)

 

Ervin Székely