Oamenii de știință francezi au avertizat că un al doilea val al pandemiei de COVID-19 ar putea să vină de data aceasta din America de Sud

Bilanţul global al pandemiei de coronavirus a depășit 8,46 de milioane de cazuri și 453 de mii de decese – potrivit Universității de MedicinăJohns Hopkins. Statele Unite se apropie de două milioane de infectării, iar Brazilia de un milion. Peste 118 mii de americani și 47.000 de brazilieni au fost sub ucişi de COVID-19. Continentul american este, de altfel, regiunea cea mai afectată, Peru, Chile și Mexic înregistrând la rândul lor un număr semnificativ de cazuri, peste 630.000 împreună. În încercarea de a limita răspândirea coronavirusului Chile a înăsprit pedeapsa pentru cei care nu respectă carantina, care riscă acum cinci ani de închisoare, în timp ce în Statele Unite tot mai mulți guvernatorii și primarii au dispus portarea permanentă a măștilor în public. Situația de peste ocean provoacă îngrijorare și în Europa, unde oamenii de știință francezi au avertizat că un al doilea val al pandemiei ar putea să vină de data aceasta din America de Sud.
Reporter: Daniela Coman: Membrii Consiliului Ştiințific, ce sfătuiesc guvernul de la declanșarea epidemiei, nu exclud eventualitatea ca europenii să se confrunte cu o nouă circulație puternică a virusului la toamnă. Audiat în Comisia parlamentară de anchetă asupra gestionării epidemiei, președintele Consiliului științific profesorul Jean-Francois Delfraissy a recunoscut că apariția recentă a focarelor din capitala chineză, Beijing, a provocat destulă îngrijorare în legătură cu riscul unei noi propagări a bolii, într-o țară unde a apărut în urmă cu șase luni. În opinia sa, însă, situația gravă din America de Sud prezintă un risc mai mare pentru Europa decât China.
Jean-Francois Delfraissy: Riscul unui al doilea val care să vină din emisfera sudică spre cea nordică şi să ajungă în Europa la sfârșitul lui octombrie, în noiembrie sau în decembrie, trebuie luat în considerație. Am informat autoritățile politice ale țării că trebuie să ne pregătim pentru a nu ne mai găsi în situația din martie. Al doilea punct de vedere al Consiliului Ştiințific este că o izolare generalizată, așa cum a fost aplicată în martie, nu va fi nici posibilă și nici de dorit, pentru că nu va mai fi acceptată de populația Franței.
Reporter: Un alt membru al Consiliului Ştiințific, audiat și el ieri de deputații, a spus că situația de la Beijing demonstrează că virusul se manifestă și în vară. În cazul unui al doilea val, strategia Franței este de a izola zonele de focar și de a proteja populația din categoriile de risc.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 iunie)