Pericolul inundațiilor se menține în aproape toată țara

Pericolul inundațiilor se menține în aproape toată țara, până cel puţin luni, la miezul nopţii. Situația cea mai gravă este în județele Caraș-Severin și Timiș, unde este cod roșu. În restul teritoriului sunt valabile coduri portocalii și galbene. De asemenea, în toate județe, cu două excepții: Dolj și Olt, este cod galben de furtuni. Vor intra însă și ele sub o astfel de avertizare de la ora 10:00. Potrivit meteorologilor, instabilitatea atmosferică se va menține până cel puțin luni dimineață. Vremea rea și apele revărsate au făcut numeroase probleme în țară.
Reporter: Nicoleta Stoian – Gospodării și terenuri agricole inundate, oameni evacuați sau izolați și probleme în trafic au provocat ploile abundente din ultimele zile și râurile care au ieșit din matcă. Ieri, digul situat în aval de municipiul Lugoj din județul Timiș s-a rupt în urma unei viituri și toată ziua s-a intervenit cu materiale și utilaje. Au fost, de asemenea, probleme în Caraș-Severin, unde pompierii au acționat în peste 30 de localități. 12 oameni au fost evacuați din calea apelor și numeroase case au fost puternic afectate de inundații; una dintre ele s-a prăbușit parțial. În zonă a fost prezent și ministrul de Interne, Marcel Vela:
Marcel Vela: Am luat decizia ca din judeţele neafectate au ajuns în Caraș Severin filaje din Mehedinți, din Olt, din Dolj și din Teleorman, ca să susțină efortul pe care colegii noștri, MAI, împreună cu autoritățile locale, l-au făcut în aceste momente dificile pentru cetățenii din județul Caraș Severin.
Reporter: Şi în județul Hunedoara au fost inundate peste 200 de gospodării, iar în comuna Vața de Jos, puternic afectată, s-a distribuit apă potabilă pentru familiile izolate. S-au produs de viituri și în județul Mureș, iar pompierii au intervenit în mai multe localități pentru limitarea pagubelor. În orașul Miercurea Nirajului, pompierii militari au utilizat 1.500 de saci de nisip pentru amenajarea unui dig în vederea protejării a 50 de gospodării. De asemenea, în comuna Şendreni din județul Galați au fost inundații. Pentru evacuarea apelor din curțile oamenilor au fost trimise motopompă și echipe de pompieri militari./amirea #HUN/sdm2

RRA – 20 iunie