Cazul Bolton

După toate probabilităţile, marţi va apărea în Statele Unite controversata carte a lui John Bolton, fostul consilier de securitate al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump. Cartea, care numără 500 de pagini conţine note și însemnări despre activitatea, comportamentul lui Trump. Din aceste memorii rezultă – sugerează Bolton – că pentru preşedintele american dintotdeauna a fost mai importantă propria persoană şi familia sa decât interesele naţionale.
Administraţia Trump a încercat să blocheze apariţia cărţii, invocând faptul că Bolton, în calitate de fost funcţionar guvernamental, nu și-ar fi respectat obligaţia de confidenţialitate a datelor. Sâmbătă însă – potrivit CNN – preşedintele a pierdut procesul şi cartea poate apărea. Potrivit judecătorului Royce C. Lamberth majoritatea informaţiilor din cartea lui Bolton au apărut deja în presă, astfel că nu a încălcălcat reglementările legale speciale privind confidenţialitatea datelor. Cu toate acestea, judecătorul i-a adus critici şi lui Bolton, pentru că a pus la dispoziţia Casei Albe prea târziu manuscrisul, astfel încât nu a lăsat timp suficient înainte de publicare pentru studierea cărţii.
Cartea lui Bolton îl caracterizează pe Trump ca pe un preşedinte, care pe de o parte este foarte slab pregătit, iar pe de altă parte drept o persoană narcisistă, căreia îi place să fie măgulit şi să primească favoruri personale, chiar dacă acestea vin de la dictatori. The Wall Street Journal a publicat un capitol din carte, în care este descrisă întâlnirea preşedintelui Trump cu preşedintele Chinei Xi Jinping. Autorul în vârstă de 71 de ani, care timp de 18 luni a îndeplinit funcţia de consilier de securitate al preşedintelui şi care avea obiceiul de a lua minuţios notiţe de la fiecare eveniment la care a participat, remarca faptul că întâlnirea cu liderul chinez din decembrie 2018 nu a putut fi pregătită bine, pentru că în sânul administraţiei nu a existat un consens în ceea ce priveşte politica economică faţă de China. Unii, precum consilierul pe probleme economice, Larry Kudlow sunt susţinătorii comerţului liber, iar alţii, cum este ministrul economiei, Wilbur Ross preferau o politică protecţionistă faţă de mărfurile americane. Fără o strategie coerentă, Trump ar fi fost gata să retragă o mare parte a sancţiunilor faţă de China, dacă această ţară ar accepta produse agricole americane şi astfel ar fi ajutat realegerea lui Trump de către fermieri. În plus, la cină Xi Jinping a fost primul care l-a măgulit pe Trump spunând că i-ar plăcea să lucreze cu el încă şase ani. Răspunzând, Trump a spus că ar exista solicitări ca limitarea timpului alocat unui preşedinte la două mandate ar putea să fie ridicată „pentru mine”. Xi Jinping a reacţionat spunând că sunt prea multe alegeri în Statele Unite. Trump nu l-a contrazis. În anul 2019, în cadrul unei alte întâlniri cu Xi Jinping la Osaka, Trump a direcţionat brusc discuţia către alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi i s-a adresat liderului chinez cu rugămintea ca să-l ajute să câştige alegerile, făcând aluzie la economia chinezească. Nu întâmplător – afirmă autorul cărţii – Trump nu a semnat o declaraţie prin care era condamnat masacrul de la Piaţa Tien an Men la 30 de ani de la tragicul eveniment. „Cui îi pasă? Eu vreau să fac o afacere!” – îşi motiva Trump poziţia sa. Potrivit lui Bolton, Trump s-a comportat la fel și cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Trump i-a cerut acestuia să-l cerceteze pe fiul contracandidatului său, Joe Biden și modul în care acesta a ajuns să facă parte din consiliul de administraţie al companiei de gaze Burishma Holding. Concluzia formulată de The Wall Street Journal în urma publicării fragmentului din cartea lui Bolton este că „Preşedinţia lui Trump nu este ancorată în nicio filosofie sau strategie politică”.
Cotidianul german de orientare conservatoare Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat o amplă recenzie a cărţii lui Bolton. Concluziile acestei lucrări foarte bine structurate şi argumentate sunt următoarele: Donald Trump totdeauna plasează realegerea sa şi bunăstarea familiei sale înaintea intereselor naţionale ale Statelor Unite; Trump nefiind un politician cu experienţă, poate fi uşor înşelat de către conducătorii autoritari ai lumii; neavând o strategie de politică externă, preşedintele american face gesturi contradictorii şi este incoerent; deciziile sistemului judiciar pentru preşedintele american au ajuns să devină chestiuni negociabile cu dictatori; pentru acesta membrii Partidului Democrat sunt principalii săi adversari şi nu adevăraţii duşmani ai Americii din întreaga lume; Trump nu respectă Constituţia Statelor Unite şi nu are milă pentru victimele persecutărilor sistemice; în fine preşedintele Statelor Unite este ridiculizat de către fostul său consilier pentru securitate.
Pe de altă parte, autorul recenziei nu îl iartă nici pe Bolton, despre care afirmă că a refuzat să depună mărturie împotriva lui Trump în cadrul procedurii de impeachment, pentru că a preferat să ia un avans de două milioane de dolari de la Editura Bolton, Simon and Schuster şi a vândut informaţiile exclusive acestora. Pe de altă parte Bolton ştia foarte bine cine este Donald Trump şi cum conduce guvernul Statelor Unite. Nu era de acord cu Trump, dar a acceptat să-i fie consilier nu pentru a-l influenţa să-şi schimbe atitudinea, ci pentru a aduna documentaţia să scrie o carte scandaloasă. Ziarul îl citează de deputatul democrat Adam Smith, preşedintele comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, care a spus că Bolton poate fi un autor, dar nu este un patriot.

Székely Ervin, Rador