Costă mult să fi mămică în Germania

Potrivit raportului publicat azi de Fundaţia Bertelsmann venitul unei femei care nu are copil este de trei ori mai mare, decât a unei meme cu trei copii, şi această inegalitate criza generată de COVID – 19 a adâncit-o şi mai mult. În timp ce salariul unei femei fără copil şi a unui bărbat tinde să se echilibreze, femeile cu copii rămân din ce în ce mai în urma acelor femei, care nu au copii. În momentul în care o femeie naşte un copil venitul ei scade cu 40% faţă de o femeie care nu are copil. După trei copii această diferenţă este de 70%.

Printre cauze figurează că în multe cazuri femeile a căror concediu de naştere se termină se angajează cu jumătate de normă, pentru a avea timp de creşterea copilului. Se întâmplă ca mamele – din diverse motive – să-şi piardă serviciul unde anterior naşterii câştigau bine, şi sunt nevoite să accepte slujbe unde salariul este mai mic.

Este interesant că în cazul taţilor situaţia este exact invers. Ei câştigă cu 20% mai mult decât bărbaţii care nu au copii. Explicaţia este că angajatorii au mai multă încredere în bărbaţi care sunt susţinători de familie, aceştia deseori plătesc rate la bănci, şi ţin mai mult la locurile de muncă decât burlacii./ervin

sursa: Frankfurter Allgemeine Zeitung