PNL a depus cererea de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului

Liberalii au depus astăzi la Parlament cererea de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. PSD critică demersul, iar Renate Weber a spus doar că Avocatul Poporului nu beneficiază de pensii speciale. Mai multe ne spune Gabriela Mitrovici.
Reporter: Inițiatorii demersului solicită convocarea comisiilor juridice reunite pentru audierea Avocatului Poporului, dar demiterea se poate face doar în ședință comună a celor două camere, cu votul majorității. În documentul depus de PNL sa arată că, prin contestarea la Curtea Constituțională a impozitării pensiilor de serviciu, Renate Weber și-ar fi depășit atribuțiile legale și ar fi încălcat reglementările referitoare la conflictul de interese. Liderul PNL, premierul Ludovic Orban:

Ludovic Orban: Avocatul Poporului s-a pus de partea celor maximum 1% din populație care nu au respectat legea și care au fost amendați pentru faptul că nu au respectat legea. Toate demersurile făcute în ultima perioadă de Avocatul Poporului îmi arată că de mult nu mai este Renate Weber Avocatul Poporului, ci a rămas așa cum era și Ciorbea înainte, avocat al PSD.

Reporter: PSD nu susține acest demers pe care îl consideră un atac la instituțiile statului – spune președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc.

Robert Cazanciuc: Nu e o surpriză că Ludovic Orban face acest atac la Avocatul Poporului ca instituție. Nu poți să ieși împotriva instituției când face un demers care este la un moment dat altfel decât crezi tu că ar trebui să fie. Nu cred că se pune problema declanșării unei asemenea proceduri împotriva Avocatului Poporului pentru că a făcut ceea ce a crezut de cuviință.

Reporter: Renate Weber nu a comentat solicitarea de revocare din funcție, spunând doar că așteaptă derularea procedurii parlamentare. Ea a ținut însă să precizeze că Avocatul Poporului și adjuncții acestuia sunt asimilați funcțiilor de ministrul și secretar de stat și nu beneficiază de pensie de serviciu sau speciale.

Realizator: Cu puțin timp în urmă, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a transmis că în realitate Renate Weber beneficiază de pensie specială, pe care o va încasa la finalul mandatului și care este calculată similar cu cea a judecătorilor Curții Constituționale./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iunie