În Republica Moldova, starea de urgență în domeniul sănătății publice va fi prelungită și după 30 iunie

În Republica Moldova starea de urgență în domeniul sănătății publice va fi prelungită și după 30 iunie, a declarat premierul Ion Chicu. Săptămâna trecută au fost raportate 2.460 de noi infectări cu COVID-19, cu peste 20% mai multe decât în săptămâna precedentă.
Reporter: Comisia Națională în Sănătate Publică se va întâlni mâine în ședință și va analiza opțiunea prelungirii stării de alertă în Republica Moldova, având în vedere numărul mare al cazurilor noi de infecție cu COVID-19 înregistrate în ultimele șapte zile. Premierul Ion Chicu a declarat că săptămâna trecută numărul de îmbolnăviri a fost cel mai mare de la începutul pandemiei în Republica Moldova, el susține însă că o situație similară ar fi peste tot în lume.
Ion Chicu: Din păcate, săptămâna trecută a fost o evoluție negativă a cazurilor de COVID atât în lume, cât și în Republica Moldova. Am avut recorduri absolute săptămâna trecută pe plan mondial, în primul rând. Cam aceeași dinamică o avem și în Republica Moldova. Este clar că, odată cu reluarea activității economice pe plan mondial și la noi, numărul acestor cazuri crește și este important ca sistemul medical să facă față acestei provocări.
Reporter: În perioada 15 – 21 iunie, Republica Moldova a fost pe primul loc în Europa la îmbolnăviri, cu 702 cazuri la 1 milion de locuitori și pe locul doi la capitolul decese, cu 19 cazuri la 1 milion de locuitori. Chiar dacă în Chișinău, unde sunt cele mai multe cazuri de COVID, sunt tot mai puține paturi libere în spitalele strategice municipale, după cum au anunțat reprezentanții primăriei, premierul a spus că în spitale sunt suficiente locuri pentru internarea pacienților, iar cea mai mare problemă este deficitul de lucrători medicali. Săptămâna trecută s-a înregistrat şi un record de îmbolnăviri cu COVID în rândul lucrătorilor medicali: 262 de cazuri, iar în total 2.182 de cadre medicale s-au infectat până acum. 27 de lucrători medicali au decedat până acum din cauza noului coronavirus. Respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu COVID de către fiecare cetățean ar fi cel mai mare ajutor acordat medicilor, atenționează experta în sănătate publică Ala Tocarciuc.
Ala Tocarciuc: Cât vom rezista depinde de ei. Acum o săptămână vorbeam cu mai mulți medici şi le spuneam că maxim două, trei. Deja o săptămână a trecut, înseamnă că avem o săptămână, două încă de capacitate, după estimările medicilor că ar putea să reziste încă. Temperaturile sunt înalte şi echipamentele le cauzează foarte mult disconfort fizic şi contribuie la epuizare fizică, pe de o parte. Pe de altă parte, este şi epuizarea emoţională, te ciocneşti cu un număr mare de bolnavi şi emoţional cedează. Eu cred că noi în primul rând trebuie să vrem să ne ajutăm pe noi şi în al doilea rând să vrem să ajutăm medicii, să încercăm să ne protejăm, să contribuim la scăderea numărului de bolnavi. Dacă o să ne străduim majoritatea cel puţin să fim exemplari, să încercăm să-i convingm şi pe cei care nu cred că acest virus există, cred că prin astfel de acţiuni noi am ajuta şi medicii şi pe noi.
Reporter: Până acum, în Republica Moldova au fost confirmate 14.363 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, 480 de persoane și-au pierdut viața din cauza virusului./dstanesc/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI