Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat ceea ce anumit „jocul periculos al Turciei în Marea Mediterană”

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat ceea ce anumit „jocul periculos al Turciei în Marea Mediterană”. Ankara sprijină militar guvernul recunoscut internațional al Libiei, aflat în conflict cu forțele mareșalului Khalifa Haftar, care e susținut de puteri din Golf și din Rusia. Turcia a semnat cu guvernul libian și un acord privind delimitarea jurisdicției maritime în Mediterană, scopul fiind de exploatarea resurselor de gaze naturale. Acordul a fost denunţat, însă, de alte țări din regiune. În sfârșit, Ankara a fost criticată și pentru acțiunile sale în zona Ciprului, stat membru al Uniunii Europene, unde încearcă să obțină acces la zăcămintele de gaze naturale, prin înțelegeri cu Ciprul de Nord, nerecunoscut în plan internațional.
Corespondenţă de la Paris – Reporter: Daniela Coman – Săptămâna trecută, Parisul a reclamat cu o fregată franceză ce încerca să identifice un transport de arme spre Libia a fost ținta unui atac extrem de agresiv din partea navelor turcești. Turcia a respins acuzațiile ca nefondate, ceea ce a determinat NATO să deschidă o anchetă pentru a lămuri neînțelegerile dintre cei doi parteneri. Într-o conferință de presă, la încheierea vizitei președintelui Tunisiei la Paris, Emmanuel Macron a insistat, din nou, pe reacția timida a NATO, care a calificat incidentul drept un simplu dezacord între aliați.
Emmanuel Macron: Pentru Franţa, pentru stabilitatea regională şi internaţională, stabilitatea Mediteranei este cheia. Faptul că Turcia nu respectă integritatea teritorială a Ciprului, între altele, sau că duce politica pe care o duce în Libia nu este compatibil nici cu dreptul internațional, nici cu ce ne-am aștepta de la un membru NATO, nici cu obiectivele noastre ca europeni, iar aceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută sub comandament NATO, în largul coastelor libiene, este inacceptabil și vă trimit la declarațiile mele de la sfârșitul anului trecut despre moartea cerebrală a NATO. Consider că este cea mai frumoasă demonstrație posibilă. Când doi membri ai NATO s-au confruntat cu situația respectivă și urmează o așa de slabă reacție, consider că este intolerabil.
Reporter: Franța afirmă că turcii încalcă embargoul ONU și le furnizează armament favoriților lor. La rândul său, Ankara acuză Parisul că susține partea adversă în confruntarea libiană, în înțelegere cu Emiratele Arabe și Egipt./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 iunie