Revista presei internaționale, 23 iunie 2020

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că pandemia de coronavirus accelerează la nivel mondial și că planeta a intrat deja „într-o fază nouă și periculoasă” de răspândire a virusului, consemnează presa internațională. Impactul economic şi celelalte efecte ale acesteia vor fi resimţite mai multe decenii de acum înainte, avertizează OMS, citată de Time. În plus, directorul general al OMS a reclamat o lipsă de solidaritate şi de autoritate globală, exacerbate de politizarea pandemiei, și a afirmat că virusul nu poate fi înfrânt, într-o lume dezbinată, reține The Globe and Mail. În același timp, temerile de un al doilea val în Europa au crescut, constată London Evening Standard. Potrivit rapoartelor, experții în terapie intensivă din Europa solicită o „armată” de medici care să ajute la lupta cu un potențial al doilea val al noului coronavirus, după ce în primul val al epidemiei de Covid-19 în Europa, în perioada februarie-aprilie a acestui an, mulți lucrători-cheie din prima linie s-au îmbolnăvit sau s-au autoizolat din cauza suspiciunii de infectare cu virusul, adaugă ziarul de la Londra.
La Viena au fost reluate negocierile ruso-americane privind controlul armelor nucleare. SUA încearcă să tragă de timp în discuțiile cu Rusia, în efortul de a atrage China în cadrul unor discuții pe termen lung, cu privire la includerea sa într-un nou tratat, opinează Stratfor. Progresele sunt sub semnul întrebării, pe fondul insistențelor președintelui Donald Trump de a include China, adaugă  Euronews. În ajunul întâlnirii, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova apreciază pozitiv „reluarea acestor contacte”, citează Ria Novosti. Totodată, China, al doilea cel mai mare fabricant de pe planetă, va adera la Tratatul privind comerțul cu arme (TCA), anunță La Libre Belgique. Aderarea Chinei la acest tratat, semnat sub președinția lui Barack Obama dar neratificat de Congresul SUA și respins anul trecut de Donald Trump, este un demers prin care China vrea să arate că “își va continua eforturile pentru menținerea și întărirea păcii și stabilității în lume și în regiune”, scrie La Libre Belgique. Journal de Montreal aminteşte însă că Rusia și SUA dețin încă peste 90 la sută din armamentul nuclear din lume, potrivit raportului SIPRI. În 2020, Washingtonul dispune de circa 5.800 de ogive nucleare, iar Moscova, de 6.375, față de 320 ale Beijingului, 290 ale Parisului și 215 ale Londrei, detaliază ziarul canadian.
La rândul lor, liderii Uniunii Europene afirmă că au avut un schimb „sincer” de opinii cu liderii Chinei, în cadrul unui summit online, pe tema relaţiei comerciale „neechilibrate” şi a respectării drepturilor omului în Hong Kong, informează Reuters. Europenii și chinezi încearcă astfel să aplaneze numeroasele lor divergențe, de la criza din Hong Kong, la campaniile de dezinformare privind pandemia de Covid-19, pentru a pregăti terenul în vederea semnării unui acord de protecție a investițiilor, explică France24. Chinezii sunt îngrijorați de noua legislație europeană privind investițiile străine și distanțarea UE față de ei și, angajat într-un conflict comercial cu Washingtonul, Beijingul caută sprijin, dar europenii refuză să se lase prinși în acest joc al tensiunilor între cele două puteri, detaliază France24. “În ciuda numeroaselor divergențe cu administrația americană, parteneriatul transatlantic rămâne relația cea mai importantă pentru UE”, a amintit Josep Borrell. Dar “China este un partener necesar”, a susținut el, citat de France24. “China speră că UE va instaura un mediu echitabil, imparțial și nediscriminatoriu” pentru investiții, a declarat ambasadorul chinez pe lângă UE, Zang Ming. La rândul său, premierul chinez, Li Keqiang, a afirmat că o cooperare cu Uniunea Europeană cântăreşte mai mult decât competiţia, iar China doreşte să intensifice cooperarea cu blocul comunitar, în privinţa unui vaccin pentru COVID-19 şi pentru dezvoltarea tratamentului care să ajute la contracararea pandemiei, notează China Daily. China speră că UE va relaxa măsurile de control al exportului instituite împotriva Chinei, a declarat Li, în cadrul celui de-al 22-lea summit China-UE, potrivit postului public de televiziune chinez, China Central Television.
Cristina Zaharia, RADOR