2020. június 24

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 24.826 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 17.391 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1555 személy meghalt; az intenzív osztályokon 186 beteget ápolnak.

Jelenleg 1.186 személy van intézményes karanténban és 72.377-en otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 651.003 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 469 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra. (Rador Hírügynökség)

A parlament ma szavaz az egészségügyi miniszter ellen benyújtott indítványról

Egyebek közt a koronavírus-járvány idején meghirdetett közbeszerzések képezték a Nelu Tătaru szakminiszter ellen benyújtott parlamenti indítvány tárgyát. A kezdeményező Szociáldemokrata Párt (PSD) azzal indokolta az eljárás megindítását, hogy fel kívánta hívni a figyelmet arra a gyakorlatra, ahogyan a liberális kormány a járvány miatt kirobbant egészségügyi válsághelyzetet kezelte. A tegnap lezajlott parlamenti vita után ma szavazni fog a törvényhozás a kezdeményezésről.

A közszolgálati rádió riportere, Iulia Gherman elmondta, hogy tegnapi felszólalásában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter elmondta, hogy nem akadályozták meg azokat a tesztvizsgálatokat, amelyek valamilyen megállapodás keretében történtek és a kórházmenedzseri kinevezések minden esetben a törvényes előírások betartásával történtek. Szerinte a minimális felszereltséggel rendelkező egészségügyi rendszer sikerrel kezelte a járványt és a választópolgárok megnyerését célzó politikai játszmák túl hamar léptek működésbe, azt kockáztatva ezzel, hogy a bizonytalanság légkörében a járvány ismét újult erővel támadhat. A szakminiszter sérelmezte, hogy bizonyos „obskurus hírportálok” lejárató cikkeket közölnek ellene, korrupcióval vádolják, de a minisztérium eredményeiről nem számolnak be.

A PSD volt szakminisztere, Florin Buicu felszólalásában elmondta, hogy ők nem azt kérik a parlamenttől, hogy Nelu Tătaru orvos ellen szavazzon, hanem azt, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egészségügyi politikáját marasztalja el. Szerinte a PNL számára az egészségügy nem bír súlyának megfelelő fontossággal. Megállapítása szerint az Orban-PNL kormányzás alatt a románok egészségéért felelős intézmény temetkezési vállalattá alakult át, ha egy kórházat egy temetkezési vállalkozó vezethet. A Mentsétek meg Romániát Szövetség szerint Nelu Tătaru engedett a PNL nyomásának abban az értelemben, hogy bizonyos személyeket (akik alkalmatlannak bizonyultak sz. m.) megtartott vezető tisztségekben. Az RMDSZ bejelentette, hogy tartózkodni fog a szavazás során, a Népi Mozgalom Pártja pedig a kezdeményezés ellen fog szavazni. Az alkotmány értelmében a parlamenti indítvány elfogadása nem jár kötelezően a kezdeményezés révén bírált miniszter felmentésével. Ahhoz, hogy a parlamenti kezdeményezést elfogadják a jelenlévő képviselők és szenátorok többségének a szavazata szükséges. (Radio România Actualităţi – Rador Hírügynökség)

Mától újraindulnak a nyugdíjasok és az állami nyugdíjrendszer alkalmazottai számára biztosított gyógyüdülői kezelések

A nyugdíjpénztárak által kibocsátott utalványok tulajdonosai 16 napra kapnak kezelést, szállást és ellátást. Az érintett vállalkozások bejelentették, hogy minden óvintézkedést megtettek annak érdekében, hogy a gyógyüdülők vendégei biztonságban legyenek. Violeta Alexandru munkaügyi miniszter ma a kovásznai Dacia szállóba megy, hogy személyesen ellenőrizze a törvényes előírások betartását. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador