2020. június 25

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 25.286 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 17.906 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1565 személy meghalt; az intenzív osztályokon 199 beteget ápolnak.

Jelenleg 1.100 személy van intézményes karanténban és 72.000-en otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 663.558 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 463 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1.040 a 0800 800 358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

Ma dönt az Alkotmánybíróság arról, hogy betartotta-e a kormány az alaptörvény előírásait akkor, amikor elrendelte a készenléti állapotot, illetve egyes településeken a karantént

A mai táv-tárgyalás volt, a teremben csak az Alkotmánybíróság elnöke, Valer Dorneanu és két segédbíró, a Nép Ügyvédjének és a Legfőbb Ügyészség képviselői voltak személyesen is jelen – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió riportere, Diana Suciu. Az alkotmányossági óvást a Nép Ügyvédje nyújtotta be. Az intézmény képviselője úgy vélte, hogy a kormányhatározattal bejelentett készenléti állapot parlament általi elfogadása sérti a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét. A karanténra vonatkozó kormányhatározat esetében a Nép Ügyvédje azt kifogásolta, hogy a szabadságjogoknak közigazgatási intézmények révén történő korlátozása alkotmányba ütköző. A tárgyalás lezárult, a taláros testület ezután jelenti be a döntését. (Radio România Actualităţi)

21 illegális bevándorlót tartóztattak fel a nagylaki határátkelőnél

A szóban forgó személyek egy teherszállító mikrobuszban elrejtőzve próbáltak átjutni Magyarország területére. A 21 bevándorló Szíriából és Palesztinából érkezett Nagylakra. A mikrobuszt egy 42 éves bolgár férfi vezette, aki a szállítólevél tanúsága szerint autóalkatrészeket szállított Törökországból Ausztriába. A határrendőrség megállapította, hogy a 21 személy között két nő és egy 8, illetve egy 10 éves gyerek is volt. Ők valamelyik Nyugat Európai országba szerettek volna eljutni. A gépkocsivezető ellen embercsempészés, a bevándorlók ellen pedig tiltott határátlépés vádjával indult eljárás.

Fennakadások nélkül, zavartalanul halad a forgalom a határátkelőknél

Ugyanakkor megnőtt az utasforgalom azt követően, hogy újabb országok esetében oldották fel az utazási korlátozásokat. Az elmúlt 24 órában több mint 77.000 személy lépte át Románia határait. Az érkezési oldalon, mintegy 41.000 személy 18.000 járművel jött be az országba. A legnagyobb forgalom a román – magyar határon volt, itt több mint 44.000-en lépték át a határt, ez utóbbiak mintegy fele az érkezési oldalon. A szakemberek ellenőrzései alapján több mint 1300 személyt házi elkülönítőbe küldtek. Ezt az intézkedést leggyakrabban a nagylaki, borsi, petei, varsándi határátkelőkön kellett meghozni. Jelenleg a forgalom minden határátkelőhelyen fennakadások nélkül zajlik. A hatóságok a torlódások elkerülésének érdekében azt ajánlják az utasoknak, hogy mindegyik határátkelőt vegyék igénybe. (Rador Hírügynökség)

Négy autó ütközött a 7-es számú országos főúton a Vâlcea megyei Bujoreni térségében

A baleset miatt a forgalom csak egyetlen sávon – váltakozó iránnyal – zajlik. A közszolgálati rádió tudósítója, Ana-Maria Cârstea arról számolt be, hogy a balesetben egy személy megsérült. A helyszínre érkezett egy SMURD mentőegység és a tűzoltóság egyik rohamkocsija is. Az előzetes vizsgálat szerint a balesetet az okozta, hogy az egyik gépkocsivezető nem tartotta be a törvényes követési távolságot.

Székely Ervin, Rador