Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a transmis o notă de protest Rusiei

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a transmis o notă de protest Rusiei pentru a prezenta poziţia autorităţilor de la Kiev faţă de parada militară organizată ieri în Crimeea.
Kievul a transmis Moscovei o notă de protest, în care şi-a exprimat dezacordul său faţă de organizarea miercuri, 24 iunie, a paradei din Crimeea, „fără acordul părţii nucrainene”, au anunţat surse din cadrul Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, potrivit unui comunicat remis presei.
„Calificăm demonstraţia de forţe şi de tehnică militară a Rusiei în cadrul aşa-numitelor „parade militare” pe teritoriile ocupate temporar ale Republicii Autonome Crimeea şi ale oraşului Sevastopol drept o continuare a politicii de militarizare a Crimeii, din partea Rusiei, care prezintă o serioasă ameninţare la adresa securităţii europrene”, se arată în comunicatul de presă remis de autorităţile de la Kiev.
Kievul a catalogat acţiunile Rusiei drept o „provocare” care va duce la creșterea și mai mult a tensiunilor din relațiile ucraineano-ruse.
„Nota de protest a fost transmisă Ministerului Afacerilor Externe din Rusia”, a subliniat MAE ucrainean.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a comentat zilele trecute declarația ministrului adjunct al afacerilor externe din Ucraina, Vasili Bodnar, cu privire la datoriile acumulate de Rusia faţă de Ucraina, pentru dislocarea Flotei Ruse a Mării Negre în Crimeea.
Pe la sfârșitul lunii aprilie, Rusia a refuzat două note de protest transmise de Ministerul de Externe al Ucrainei, în care Ucraina îşi exprima poziţia sa faţă de ocuparea peninsulei Crimeea.
Crimeea a devenit regiune rusă, după un referendum organizat în luna martie 2014, în cadrul căruia majoritatea rezidenților s-au pronunţat în favoarea reunificării peninsulei cu Rusia.(www.russian.rt.com – 25 iunie)/vdraguta/sdm2