Pericol de inundații în Botoșani

Râurile din bazinul hidrografic Prut, din județul Botoșani, se află sub incidența unei avertizări cod roșu de inundații, până mâine la miezul nopții. În plus, pentru cursuri de apă din nordul, vestul, centrul și estul țării sunt emise coduri portocalii și galbene. Cetățenii din Hunedoara au primit mesaje prin sistemul ro.alert, fiind sfătuiţi să nu folosească podurile și căile rutiere expuse pericolului. Şi populația din localitățile Rediu şi Rădăuți-Prut din județul Botoșani a fost informată despre iminența producerii de inundații. Despre această din urmă situație, ne vorbește corespondenta noastră Gina Poenaru:
Reporter: 79 de persoane au fost avertizate să nu se întoarcă în locuințele lor aflate în zonele inundabile. În satul Rădăuți-Prut sunt 32 de gospodării cu 53 de persoane, din care 5 copii, iar în satul Rediu sunt 8 locuințe cu 26 de persoane, dintre care 3 copii. Pompierii militari și voluntari au avertizat populația din casă în casă și au constatat că majoritatea înnoptează la rude încă de ieri.
:- Dacă situaţia o va impune, vom trece la extragerea lor din zona respectivă. De asemenea, animalele vor fi evacuate în zone sigure.
Reporter: Având în vedere contextul epidemiologic, vor fi montate și 5 corturi pentru cetățenii care ar urma să fie evacuați și care nu au altă posibilitate de cazare. Oamenii au început să construiască diguri din sacii cu nisip trimiși de Apele Române pentru a stăvili apa care amenință satul și care, deocamdată, a inundat doar pășunile și terenurile agricole din Lunca Prutului.
-: Avem efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență, forță și mijloace, avem efectivele structurilor MAI cu care cooperăm în astfel de situații.
Reporter: La ora 21:00, cota de pericol era depășită cu 147 de centimetri la Oroftiana și cu 42 de centimetri la Stânca Costești, iar cota de inundații a fost depășită cu 180 de centimetri la Rădăuți Prut, tendința fiind în creștere./amirea #HUN/sdm2

RRA – 25 iunie