Revista presei internaționale, 25 iunie 2020

Deși noul coronavirus și consecințele sale continuă să atragă în principal atenția presei internaționale, vechile crize, semnalate pe diverse meridiane ale globului, nu au fost nici ele date uitării.

O astfel de criză este cea dintre Statele Unite și Iran, iar, în această privință, nimic nu pare să stârnească optimismul.  “Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a luat în derâdere afirmația secretarului american de stat, Mike Pompeo, potrivit căreia Iranul ar inteționa să cumpere un avion de război“, informează oficiosul iranian de limbă engleză Tehran Times.  Citându-l în continuare pe ministrul iranian, același ziar afirmă că, în opinia lui Zarif, “secretarul american de stat, Mike Pompeo, se arată mult prea preocupat să inducă lumea în eroare“. Adevărat sau nu, cert este însă că  “secretarul american al trezoreriei, Steven Mnuchin, a anunțat că Statele Unite au sancționat cinci căpitani de vas iranieni pentru că au transportat petrol în Venezuela“, relateză El Nacional, un cotidian venezuelean. Potrivit aceluiași ziar, oficialul american a subliniat că “este inacceptabil ca Iranul să se transforme în salvator al regimului lui Nicolas Maduro“, contestatul președinte al țării.

Alte probleme sunt însă cele care afectează cât se poate de grav  Statele Unite. Prestigiosul ziar american The Wall Street Journal  anunță că, la bursa de pe strada cu același nume din New York, “prețul acțiunilor e în cădere liberă, în timp ce infecțiile cu coronavirus sunt în creștere“.  Și, citat de ziarul britanic The Guardian, un important oficial din sectorul medical, doctorul Robert Redfield, a declarat în fața Congresului SUA că “un mic virus a adus la ruină sistemul de sănătate publică și a pus țara în genunchi“.

Europa, în schimb, pare să se destindă treptat, cel puțin în privința crizei provocate de noul coronavirus. “Miercuri, ambasadorii UE s-au întrunit  pentru a discuta criteriile impuse statelor care și-ar putea relua circulația spre Europa, întrucât organizația caută ca, începând cu data de 1 iulie, să renunțe la restricțiile de circulație impuse la frontierele sale“, aflăm de pe portalul american Politico.

Să nu uităm însă Brexitul, problema care de atâta vreme macină Uniunea Europeană și care ridică mereu semne de întrebare. În acest sens, ziarul britanic Daily Express ne dă o veste care atrage atenția: “Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene în problemele pe tema Brexitului, a dat o grea lovitură Uniunii, anunțând că ar putea demisiona până la sfârșitul anului “. Oricum, potrivit aceluiași ziar, Barnier a avertizat că, “în lipsa unui acord, Regatul Unita va fi mai grav afectat decât Uniunea Europeană. Mingea se află în terenul britanic“.

De altfel, opiniile lui Michel Barnier în această privință, și nu numai, sunt clar explicate în interviul acordat ziarului francez Le Figaro. Cât despre Uniunea Europeană, Barnier se arată optimist: “Europei nu îi lipsesc nici îndrăzneala și nici curajul “, afirmă el, după care subliniază că “actuala criză face ca între cei 27 de membri să se nască noi solidarități“.

Să rămânem în Europa, dar să ne îndreptăm mai spre est, unde Rusia și-a sărbătorit, deși cu o oarecare întârziere, victoria din cel de-Al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste. Cum comentează presa evenimentul? Iată câteva mostre: “Printr-o extravagantă demonstrație de forță militară,  președintele rus Vladimir Putin a organizat o triumfală paradă “, notează același The Wall Street Journal.  “URSS-ul a  fost cel care învins nazismul“, ar fi declarat președintele Putin, citat de ziarul italian La Repubblica. Publicația moscovită Izvestia oferă citate din discursul rostit de Putin cu această ocazie, discurs din care prezentăm și noi un fragment: “Această victorie reprezintă un triumf fără precedent al binelui asupra răului, al păcii asupra războiului, al vieții asupra morții. Datoria noastră este să ne aducem aminte“. Tot Inzvestia ne informează că, “la festivități, au asistat personalități la cel mai înalt nivel din diverse țări sau din foste republici  sovietice. Printre ele, Abhazia, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Kazahstan, Moldova, Serbia, Tadjikistan, Uzbekistan și Osetia de Sud”. Din Germania, lucrurile s-au văzut însă altfel, iar revista Stern comenteză: “Parada de la Moscova a avut drept spectator un singur om – Putin cel disperat“.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR