2020. június 26

Koronavírus Romániában: 400 fölött az új fertőzések száma

Az elmúlt 24 órában 411 új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 25 697-re emelkedett – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 14 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 1579-re nőtt. A gyógyultak száma 18 181, így az aktív fertőzöttek száma 5937 nőtt a csütörtöki 5815-hez képest. Jelenleg 186 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában 11 824 teszt eredményét dolgozták fel. A koronavírussal összefüggésbe hozható 14 új halálesetet regisztráltak Romániában az elmúlt 24 órában – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A halálos áldozatok száma ezzel elérte az 1579-et. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.26)

Ludovic Orban szerint „politikai zaklatás” lenne egy bizalmatlansági indítvány

A kormány ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványnak semmi megalapozottsága nincs, sőt „nevetséges lenne, csupán a politikai zaklatás része” – fejtette ki Ludovic Orban miniszterelnök a Digi 24 csütörtök esti műsorában. Az alkotmánybíróság döntése értelmében a parlamentnek nem áll hatáskörében határozattal cenzúrázni, vagy módosítani a veszélyhelyzet bevezetését előíró kormányhatározatot, tehát a kormánynak volt igaza – mutatott rá Orban. „Vagyis benyújtanának egy bizalmatlansági indítványt azért, mert igazam volt. Én hozzászoktam már, hogy igazam van – főként a PSD által uralt ellenzékkel szembeni vitákban –, de nyilvános támadások érnek amiatt, mert igazam van” – szögezte le a kormányfő. Korábban az ellenzéki Szociáldemokrata Párt kilátásba helyzete, hogy a koronavírus-járvány lejártával bizalmatlansági indítványt nyújt be a nemzeti liberális párti (PNL) kormány ellen. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.26)

Ludovic Orban: a választási kampányban alkalmazkodni kell a járványhoz

Az idei helyhatósági választások kampányában nem lesznek nagy népgyűlések, választási találkozók, be kell tartani a koronavírus elleni védekezés óvintézkedéseit – fejtette ki Ludovic Orban kormányfő. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a kormány csütörtökön elfogadott egy törvénytervezetet, amely szeptember 27-ére tűzi ki a helyi választásokat. A jogszabályt a parlamentnek még el kell fogadnia. A választási kampányban pedig a járványra való tekintettel alkalmazkodni kell bizonyos szabályokhoz. „Nem lehet majd nagy közgyűléseket, választási találkozókat tartani, a háztól házig kampány esetében pedig védőmaszkot kell viselniük a jelölteknek. Ezért intenzívebb lesz a kampány a médiában, az online térben. Mind a jelölteknek, mind a választóknak alkalmazkodniuk kell a helyzethez” – fejtette ki a miniszterelnök. A szavazókörzetek kialakításakor betartják a szükséges óvintézkedéseket, a védőmaszkok, fertőtlenítőszerek használatától a fizikai távoságtartás biztosításáig, fűzte hozzá. Orban szerint a parlamenti választásokra december 6-án tartanák meg, de várják a többi politikai alakulat álláspontját is. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.26)

Továbbra is karanténkötelesek a „sárga zónákból” érkező személyek

Az alkotmánybíróság csütörtöki döntése után is maradt jogalapja a kormánynak a polgárok karanténba helyezésére – jelentette ki pénteken Zilahon a miniszterelnök. Ludovic Orban a taláros testületnek arról a határozatáról kérdezte a sajtó, amely szerint alkotmányellenes, hogy a járványok által sújtotta országokból Romániába érkező személyek karanténba helyezését vagy kórházba utalását az egészségügyi miniszter rendelete szabályozza. A miniszterelnök emlékeztetett: az alkotmánybírák egy 2006-os törvény, illetve a 2020/21-es sürgősségi kormányrendelet egy-egy paragrafusát nyilvánították az alaptörvénnyel ellentétesnek. Ám a vészhelyzetet szabályozó 2020/55-ös törvény vonatkozó előírásai hatályban maradtak, és ez a jogszabály továbbra is felhatalmazza a kormányt arra, hogy szabadságjogokat korlátozó intézkedéseket hozzon. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.26)

Az államháztartás hiánya 3,6 százalékra nőtt az első öt hónapban

A román államháztartás hiánya a román bruttó hazai termékhez (GDP) mérten 3,6 százalékra nőtt az első öt hónapban – közölte pénteken a pénzügyminisztérium. Abszolút értékben a deficit értéke elérte a 38,84 milliárd lejt (8 milliárd euró) úgy, hogy az első négy hónap után még 26,82 milliárd lej volt a hiány. Az első öthavi deficit csaknem felét a korornavírus-járvány elleni védekezés költségei, valamint a gazdaság fellendítése érdekében hozott beruházási költségek, adóelengedések, adókedvezmények tették ki. A hiányhoz az is hozzájárult, hogy a tervezetthez képest elmaradtak a bevételek a március-május közötti időszakban, miután a kormány halasztott bizonyos adókifizetési kötelezettségeket a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás miatt. A társasági adóból származó bevételek 12,5 százalékkal estek vissza, az áfából származó bevételek csaknem 19 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához mérten. A kormány az idén 6,7 százalékos államháztartási hiányra számít, de nemzetközi pénzintézetek és gazdasági elemzők azonban valószínűbbnek tartanak egy 8-10 százalékos deficitet. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.26)